Polmlek otwiera nowoczesny zakład mleczarski
Grupa Polmlek 23 maja oficjalne otworzy nowy zakład przetwórstwa koncentratu białek serwatkowych (WPC) i cukru mlecznego (laktozy). Z białka produkowanego w Lidzbarku powstają między innymi odżywki dla osób aktywnych fizycznie.
Zakład wyróżnia fakt, że cały proces produkcji jest w pełni kontrolowany i zautomatyzowany. Kompleks zbudowany jest w całości z betonu w technologii ślizgowej, dzięki czemu produkty pozyskiwane są w sterylnych warunkach. Docelowa zdolność produkcyjna to 6 milionów litrów serwatki na dobę.
Mleko w UE tańsze trzeci miesiąc z rzędu
Zakład w dużej mierze zbudowano przy udziale polskich inżynierów oraz rodzimych technologii. Jego budowa trwała nieco ponad rok, a doprowadzenie go do pełnej zdolności produkcyjnej zajęło sześć miesięcy. Uruchomienie produkcji nastąpiło 30 marca ubiegłego roku.
Proszkownia została wyposażona w urządzenia i systemy informatyczne, a instalacje w systemy zaworowe. Cały proces kontrolowany jest przez system informatyczny typu MES, dzięki czemu w każdym momencie możliwa jest analiza parametrów poszczególnych instalacji i ilości przerobionego surowca. Do procesów produkcyjnych zakład w 95 proc. wykorzystuje wodę wtórną uzyskaną z zagęszczenia serwatki.
Inwestycja warta jest 250 mln złotych i znajduje się na terenie Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Otwiera ona nowe perspektywy na zagospodarowania składników mleka tzn. daje możliwość wydzielenia z mleka i serwatki bardziej wyspecjalizowanych składników odżywczych, takich jak białka, cukry czy sole mineralne.
Uroczyste otwarcie fabryki, które odbędzie się 23 maja, wiąże się z uzyskaniem przez zakład pełnej mocy produkcyjnej. Od 3 miesięcy przerabia się tu od 2,5 do 3 milionów litrów serwatki dziennie.