Nie żyje Kazimierz Pazgan, założyciel firmy Konspol
Biznesmen był jedną z najbardziej znanych i cenionych osób w Nowym Sączu i jego okolicach.
W nocy z 21 na 22 czerwca w klinice kardiochirurgii w Zabrzu zmarł Kazimierz Pazgan, założyciel produkującej przetwory z drobiu firmy Konspol.
Jak informują media, 71-letni Pazgan przez wiele lat chorował na serce.
Konspol sprzedany Cargillowi. Przejęcie na drobiarskim rynku
"Jego sukcesy biznesowe doceniano w Polsce i za granicą. Przedsiębiorca był związany z Nowym Sączem. Był jednym z twórców Wyższej Szkoły Biznesu w tym mieście, brał udział w akcjach charytatywnych, przyjaźnił się ze znanymi postaciami i politykami" - informuje dziennik.
Firma Konspol została sprzedana pod koniec grudnia 2018 roku. Trafiła w ręce amerykańskiego koncernu Cargill.
Dziś Grupa Konspol jest najbardziej zaawansowanym technologicznie producentem i przetwórcą kurczaka w Polsce, zaliczanym do europejskich liderów.
Grupa składa się z czterech zintegrowanych firm: Pasz Konspol (nowoczesna w pełni skomputeryzowana wytwórnia pasz), Konspol Bis (ubojnia kurczaków chłodzonych po uboju powietrzem o wydajności 12 tys. sztuk kurczaków na godzinę), Konspol Holding (zakład przetwórstwa kurczaków) oraz Grupa Konspol (oferuje szeroki asortyment produktów z kurczaka od świeżego mięsa do najbardziej przetworzonych produktów delikatesowych, z własną dostawą na obszarze całej Polski).
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
-
Choroba niebieskiego języka. Inspekcja Weterynaryjna szkoli lekarzy i hodowców
-
MKiŚ: duży spadek eksportu polskiego drewna do Chin
-
Praktycy na wykładzie z Produkcji integrowanej
-
Ekspert: wyższa produkcja karpia, wyższe ceny ryby w detalu
-
Coroczne spotkanie z gospodarką na WRiE SGGW w Warszawie
-
Program zwalczania ASF będzie kontynuowany. Zmiana w badaniu dzików
-
Minister klimatu zapowiedziała przegląd unijnych "zielonych polityk"
-
RARS: dwie firmy złożyły najkorzystniejsze oferty w związku ze sprzedażą masła
-
Dopłaty a tytuł prawny do ziemi – resort rolnictwa wyjaśnia
-
15-12-2024,15:15
Uniwersytet Agri Plus o chorobach świń we Wrocławiu
-
12-12-2024,13:40
Forum zootechniczne o wątrobie, sygnałach krów i nowych produktach
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
09-12-2024,13:55
Przeciwnicy umowy z Mercosur mobilizują siły
-
29-11-2024,10:05
Maciory i prosięta w centrum zainteresowania
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
11-12-2024,12:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 6/2024. Wideo
-
29-11-2024,8:05
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu „Hoduj z Głową Bydło”?
-
27-10-2024,14:10
"Hoduj z Głową Świnie" nr 5/2024. Wideo
-
21-10-2024,11:10
"Hoduj z Głową Bydło" nr 5/2024. Wideo
-
03-08-2024,17:20
"Hoduj z Głową Bydło" nr 4/2024. Wideo
-
26-06-2024,17:50
Co znajdziecie w najnowszym wydaniu "Hoduj z Głową Świnie"?