Naukowcy SGGW rozpoczynają prace nad innowacyjnymi projektami
Dwaj młodzi naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie dr Marcin Gołębiewski z Wydziału Nauk o Zwierzętach oraz dr inż. Marcin Kurek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji dzięki grantom otrzymanym w ramach VII konkursu programu "Lider" rozpoczęli pracę nad nowymi projektami badawczymi.
Zespół badawczy pod kierownictwem dr Marcina Gołębiewskiego z Zakładu Hodowli Bydła, Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt w składzie: Mateusz Wierzbicki z Zakładu Nanobiotechnoligii Katedry Żywienia i Biotechnologii Zwierząt oraz mgr inż. Agata Wójcik z Zakładu Hodowli Bydła Katedry Szczegółowej Hodowli Zwierząt będzie zajmował się projektem pt. "Opracowanie innowacyjnego systemu do profilaktyki i wspomagania leczenia subklinicznych mastitis krów mlecznych na bazie synergistycznego oddziaływania nanocząstek srebra i miedzi".
Na Wydziale Rolnictwa i Biologii SGGW w Warszawie rok akademicki 2016/2017 rozpoczęty
- Przyczyną mastitis są drobnoustroje. Mogą to być bakterie lub grzyby, które przenoszą się między zwierzętami w stadzie. Gdy dojdzie do zakażenia i rozwinie się stan zapalny, powstaje bolesny obrzęk, który powoduje cierpienie zwierzęcia i straty w produkcji mleka - wyjaśnia kierownik projektu dr Gołębiewski.
Choroba ta jest jednym z najpoważniejszych problemów, jakie dotykają zwierzęta w hodowlach. Niektóre badania wykazują, że 80 proc. krów mlecznych przynajmniej raz w swoim życiu przechodzi mastitis, a u 15 proc. dochodzi do nawrotu.
Naukowcy z Wydziału Nauk o Zwierzętach SGGW chcą wykorzystać grant z NCBR do stworzenia i przetestowania preparatów odkażających opartych na nanocząstkach miedzi i srebra. Preparat taki jest skuteczny już przy stężeniu substancji czynnej 5-50 ppm (części na milion). Znaczną część preparatu mogą więc stanowić środki pielęgnujące, np. lanolina lub emolienty.
Miliony na walkę z rakiem dla naukowca z SGGW
Kolejnym naukowcem, którego projekt znalazł dofinansowanie w konkursie jest dr inż. Marcin Kurek z Katedry Techniki Projektowania Żywności rozpoczął swoją pracę nad projektem pt. "Mikrokapsułkowanie jako technika zwiększania aplikacyjności beta-glukanu w przemyśle spożywczym". Wartość tego projektu to 1.116 217,01 zł.
Studia w SGGW. Znamy najbardziej oblegane kierunki
Opracowanie technologii mikrokapsułkowania beta-glukanu pozwoli na zwiększenie jego właściwości technologicznych oraz zwiększy jego aplikacyjność w przemyśle spożywczym.
Zastosowanie innowacyjnej technologii poszerzy ofertę pieczywa i makaronu dostępną na rynku. Dzięki temu piekarnie i zakłady produkujące makaron będą bardziej konkurencyjne. Ma także pozytywny wpływ na zdrowie - zmniejsza ryzyko występowania nadwagi i otyłości oraz innych chorób cywilizacyjnych.
Warto dodać, że w siódmym konkursie w ramach programu "Lider" dofinansowanie otrzymało 35 projektów na łączną kwotę 39.689 595,45 zł.