Nagrody i dotacje dla krakowskich naukowców

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
14-12-2016,12:15 Aktualizacja: 14-12-2016,12:57
A A A

Jarosław Gowin, wicepremier oraz szef resortu nauki i szkolnictwa wyższego wręczył Nagrody Ministra za 2015 rok. W kategorii "Nagrody za osiągnięcia dydaktyczne indywidualne i zespołowe" wyróżnieni zostali naukowcy z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

W skład wyróżnionego zespołu weszli dr hab. inż. Stanisław Małek, prof. UR, dr hab. inż. Grzegorz Durło, dr hab. inż. Jerzy Skrzyszewski, dr hab. inż. Jarosław Socha, dr hab. inż. Kazimierz Januszek, prof. UR, dr hab. inż. Ewa Błońska, dr inż. Tomasz Wanic, dr hab. inż. Jarosław Kucza, dr inż. Rafał Starzak, prof. dr hab. inż. Józef Suliński, dr inż. Jacek Banach, dr inż. Marta Kempf oraz dr hab. inż. Kinga Skrzyszewska.

Włodzimierz Sady, uniwersytet rolniczy w krakowie, Izabella Majewska

Prof. Sady ponownie rektorem Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

Rektorem Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie na kadencję 2016-2020 został wybrany prof. dr hab. inż. Włodzimierz Sady, dotychczasowy szef uczelni. Izabella Majewska, rzecznik krakowskiego UR poinformowała, że w posiedzeniu...

Wydana w 2015 roku przez wydawnictwo uczelni monografia naukowa pt. "Ekologiczne i hodowlane uwarunkowania przebudowy drzewostanów świerkowych w Beskidzie Śląskim i Beskidzie" spełniła bowiem wszystkie wymogi podręcznika akademickiego.

Publikacja jest bogatym źródłem wiedzy i może zostać wykorzystana w procesie dydaktycznym na kierunku leśnictwo. Opracowanie powstało w wyniku wieloletnich badań prowadzonych przez znawców leśnictwa, a szczególnie takich specjalności jak: gleboznawstwo, hydrologia, meteorologia, produkcyjność lasu oraz hodowla.

Z kolei dr inż. Joanna Tkaczewska z Wydziału Technologii Żywności krakowskiego uniwersytetu znalazła się wśród 35 laureatów, innowatorów VII edycji Programu LIDER. Naukowiec otrzymała dotację w wysokości 1 140 125,00 zł na projekt "Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typu "snack food" o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców".

Poleć
Udostępnij