Kwasica żwacza. De Heus ma sposób na rozwiązanie tego problemu

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-08-2018,15:20 Aktualizacja: 29-08-2018,14:58
A A A

Hodowcy bydła zwiększają ilości zbóż w skarmianiu bydła, ponieważ żniwa dobiegły już końca. Wykorzystanie pasz z dużą zawartością szybko fermentujących węglowodanów w żwaczu np. ziaren zbóż, wymaga użycia odpowiedniego bufora, który zapobiega obniżeniu pH żwacza i przypadkom kwasicy żwaczowej.

"Bestermine Bufor z kompleksem "4B" (4 x bufor) zmniejsza ryzyko spadku zawartości tłuszczu w mleku, dzięki utrzymaniu odpowiedniego poziomu fermentacji pożądanego kwasu octanowego treści żwacza. W ten sposób pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu tłuszczu. Stymuluje także pożyteczną mikroflorę żwacza" czytamy w komunikacie wydanym przez De Heus.

Utrzymanie prawidłowego pH treści żwacza jest efektem działania czynników buforujących. O właściwą pracę żwacza dbają aktywne działanie buforujące kwaśnego węglanu sodu oraz synergiczne działanie buforujące tlenku magnezu. Drożdże paszowe wzmacniają efekt buforowania.

Agro Days Dni Hodowcy, bydło, trzoda chlewna, drób

Agro Days. Dni Hodowcy odbędą się po raz drugi

Agro Days. Dni Hodowcy to wydarzenie, które swoją inaugurację miało w zeszłym roku. Jak informuje ich organizator, firma De Heus, po sukcesie pierwszej edycji odbędzie się druga. Hodowcy i producenci bydła, drobiu oraz trzody chlewnej 2 i 3...

Skład mieszanki mineralno-witaminowej Bestermine Bufor z kompleksem "4B", jak zapewnia producent, łączy w sobie składniki o udowodnionym działaniu buforującym. Ponadto zawiera również cenne minerały i witaminy.

Nowy kompleks 4B zawarty w tym produkcie to dodatek paszowy o wysokiej pojemności buforowej uzyskanej dzięki właściwościom wymiany jonowej. Ta zdolność efektywnie zapobiega obniżaniu octanów w żwaczu. Kompleks 4B zdaniem De Heus gwarantuje lepsze wykorzystanie pasz objętościowych, co w efekcie wpływa na poprawę produkcji oraz parametrów mleka.

"Bestermine Bufor to sprawdzony produkt, ceniony przez hodowców bydła mlecznego już od ponad 10 lat. Codziennie ponad 20 tys. krów mlecznych w Polsce dostaje go w dawce. W okresie pożniwnym liczba krów otrzymujących tę mieszankę wzrasta" czytamy w komunikacie De Heus.

 

Poleć
Udostępnij