Jakość od pola do lady sklepowej
Wśród firm produkujących w zgodzie z systemem QS znalazła się firma De Heus, która dostarcza rozwiązania żywieniowe dla zwierząt.
QS to system jakości, który w 2011 r. powstał w Niemczech, głównie w odpowiedzi na kryzys związany z BSE czyli gąbczastą encefalopatią bydła popularnie nazywaną chorobą szalonych krów. Przez swoje wymogi odnośnie surowców, dostawców, przetwarzania, dystrybucji i transportu daje on gwarancje zdrowej żywności zarówno pochodzenia zwierzęcego jak i roślinnego.
Jak zapewnia Mariusz Pietrasiak, kierownik działu jakości i analityki De Heus posiadanie certyfikatu QS z jednej strony daje gwarancje bezpieczeństwa oraz jakości wytwarzanych pasz, ale z drugiej także mocno zobowiązuje.
- Dlatego też dokładamy nieustannych starań dla uzyskiwania jak najlepszych wyników - mówi Mariusz Pietrasiak.
Certyfikat systemu jakości QS to gwarancja jakości i pewności „od pola do lady sklepowej”. Przyznawany jest wyłącznie firmom, realizującym najwyższe standardy bezpieczeństwa w zakresie produkcji roślinnej i zwierzęcej, wytwarzanych pasz oraz przetwórstwa mięsnego, czyli spełniającym wysokie obostrzenia. Umożliwia sprzedaż mięsa drobiowego, wieprzowego czy też wołowego do innych krajów.