Danish Crown specjalizuje się w produkcji wyrobów spożywczych i w uboju trzody chlewnej i bydła. Grupa we wrześniu otworzyła nowy zakład w Chinach, którego wydajność sięga 14 tys. ton przetworzonych produktów wieprzowych rocznie.
Międzynarodowa grupa Danish Crown specjalizuje się w produkcji wyrobów spożywczych i w uboju trzody chlewnej i bydła. We wrześniu otworzyła ona nowy zakład w Chinach, którego wydajność sięga 14 tys. ton przetworzonych produktów wieprzowych rocznie.
Zakład Danish Crown w Chinach znajduje się w mieście Pinghu, prowincji Zhejiang, 100 km na południowy zachód od Szanghaju. Pozwoli on zaopatrywać rynek chiński w produkty wytwarzane z duńskiej wieprzowiny.
Rynek tuczników w Unii Europejskiej wkroczył w okres stabilizacji. W większości państw członkowskich cena żywca wieprzowego pozostała bez zmian. Ceny tusz wieprzowych w przeważającej części państw unijnych, poza niewielkimi...
Zakład ma około 1300 m2 i będzie w stanie wyprodukować blisko 14 tys. ton przetworzonych produktów wieprzowych rocznie, podaje portal 3trzy3.pl na podstawie strony mfvm.dk.
Danish Crown specjalizuje się w produkcji wyrobów spożywczych i w działalności ubojowej trzody chlewnej i bydła. Grupa znajduje się w czołówce największych eksporterów mięsa na świecie i największych firm przetwórstwa mięsnego w Europie. Jej produkty trafiają do najdalszych zakątków świata.
Celem otwarcia nowego zakładu jest ustanowienie Danish Crown jako marki premium w Chinach w ciągu najbliższych 5 lat.
Inwestycja jest kamieniem węgielnym tej inicjatywy, ponieważ pozwoli zaoferować chińskim konsumentom świeże i przetworzone produkty oparte na duńskich surowcach, podkreślał Jaisa Valeura, dyrektora generalnego duńskiej grupy Crown.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ