Białka w ochronie roślin
Firma Arysta LifeScience podpisała umowę licencyjną z chińskim Instytutem Ochrony Roślin (IPP), dzięki której stała się wyłącznym globalnym (z wyjątkiem Chin) dystrybutorem technologii wykorzystujących białka w ochronie roślin przed patogenami, z których jedna już została pomyślnie skomercjalizowana w Chinach.
Od ponad 10 lat Instytut Ochrony Roślin – część Chińskiej Akademii Nauk Rolniczych (CAAS), prowadzi badania nad selekcją, identyfikacją i opatentowaniem induktorów odporności roślin uzyskanych z patogenów grzybowych.
Jedna z tych technologii opiera się na wykorzystaniu białka uzyskanego z grzyba Alternaria tenuissima określonego nazwą PeaT1.
Arysta LifeScience: 25 nowych produktów w ciągu 5 lat
W czerwcu 2014 roku zarejestrowano pierwszy biologiczny środek ochrony zawierający białko PeaT1, który w pierwszym roku sprzedaży (nazwa handlowa Atailing) przyniósł dochód przekraczający 10 milionów dolarów.
Rejestracja preparatu Atailing obejmuje zwalczanie chorób wirusowych w uprawach warzywniczych i tytoniu. Aktualnie trwają badania nad skutecznością preparatu przeciw chorobom wirusowym i bakteryjnym w szerokiej gamie upraw jednorocznych i wieloletnich.
Innym białkiem do którego Arysta LifeScience wynegocjowała prawa licencyjne jest białko Hrip1, które podobnie jak PeaT1 uzyskano z tego samego patogenu (Alternaria tenuissima) i które również wykazuje potencjał w ochronie roślin przed patogenami.
– Technologie te są unikalne w branży i stanowią innowacyjne podejście do zwalczania chorób w uprawach owoców cytrusowych, tytoniu oraz wielu gatunków warzyw – mówi Paula Pinto, globalny szef zarządzania ofertą produktową Arysta LifeScience.
Produkty oparte o nowe technologie wykorzystujące białka stanowią doskonałe uzupełnienie rosnącego portfolio. Umowa licencyjna pozwala Arysta LifeScience na wykorzystanie białek do produkcji preparatów o różnych formulacjach, zmodyfikowanym składzie, także jako mieszaniny.