Alta Dairy School odbędzie się po raz szósty
Alta Dairy School to cykl dwudniowych szkoleń tematycznych, koncentrujących się na postępowej i zyskownej hodowli bydła mlecznego. Jej celem jest doskonalenie umiejętności zarządzania gospodarstwem mlecznym.
Zbliżającej się szóstej edycji Alta Dairy School towarzyszy hasło: Jak stworzyć idealne warunki na fermie? Tematami przewodnimi będą między innymi procedura wdrażania zmian na fermie, tzw. wąskie gardła w hodowli, czy idealne stanowiska dla krów.
Zajęcia podczas Alta Dairy School są prowadzone przez specjalistów z całego świata z wybranego obszaru w hodowli. W tym roku poprowadzi je dr Gordie Jones, ekspert w dziedzinie zarządzania komfortem krów, współwłaściciel fermy Central Sands Dairy.
Producenci mleka w sierpniu otrzymywali niemal 1,4 zł za litr surowca
Dr Gordie Jones konsultuje działania operacyjne na fermach na całym świecie. Ukończył Uniwersytet w Michigan z tytułem magistra z hodowli bydła. Jest także doktorem nauk weterynaryjnych .
Od ponad 22 lat prowadzi własną praktykę weterynaryjną w Wisconsin. Pracował 3 lata w Monsanto. Obecnie jest współwłaścicielem fermy Central Sands Dairy w Nekoosa, Wisconsin, na której znajduje się 4000 krów.
Obecnie prezentuje i wyjaśnia producentom mleka w jaki sposób utrzymać krowy w szczycie laktacji, tłumaczy jak odnaleźć "zagubione mleko" przez zarządzanie, urządzenia oraz poprawę komfortu krów.
W ubiegłym roku podczas piątej edycji szkoły Alty tematami przewodnimi było żywienie krów mlecznych w okresie okołoporodowym, wpływ dawki pokarmowej na odporność ich organizmu, odpajanie i zarządzanie grupą jałówek od narodzin aż do pierwszego wycielenia. Więcej informacji na ten temat można znaleźć tutaj
Szósta edycja Alta Dairy School odbędzie się 9-10 listopada w hotelu Papaver w Ślesinie w woj. wielkopolskim. Więcej informacji na temat warunków uczestnictwa można znaleźć tutaj.