USA otwierają się na unijną wołowinę. To szansa dla Polski

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
29-02-2016,14:40 Aktualizacja: 29-02-2016,15:24
A A A

Amerykanie otworzą swój rynek na wołowinę z Holandii - podała w poniedziałek Komisja Europejska. Będzie to kolejne po Litwie i Irlandii państwo unijne, który będzie się cieszyć z łagodniejszego podejścia USA do eksportu mięsa.

- Cieszę się z tej decyzji, którą traktuję jako dowód uznania naszych kompleksowych i skutecznych działań w celu wyeliminowania BSE (potocznie choroba szalonych krów - PAP) w Europie. Mam nadzieję, że USA będą teraz bez zbędnej zwłoki rozszerzać tę decyzję na wszystkie kraje UE - podkreślił Vytenis Andriukaitis, unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności.

cena referencyjna wołowiny, młode bydło kl. A R3, sprzedaż wołowiny

Wołowina tanieje w Unii Europejskiej

Średnia cena referencyjna wołowiny (młode bydło kl. A R3) w krajach UE w styczniu wynosiła 381,09 euro za 100 kilogramów. To o 0,1 proc. mniej niż w grudniu, ale o 1,1 proc. powyżej stawek sprzed roku.   Ceny tego gatunku mięsa w...

Cecilia Malmstroem, komisarz ds. handlu oceniła z kolei, że w czasie, gdy Stany Zjednoczone i UE negocjują umowę o partnerstwie w dziedzinie handlu i inwestycji (TTIP) nie ma sensu utrzymywać starych barier w dostępie do rynku.

Komisja Europejska oceniła, że otwarcie amerykańskiego rynku na wołowinę z Holandii to pozytywny sygnał dla producentów z innych krajów UE, którzy wciąż czekają na zniesienie restrykcji.

Stany Zjednoczone na początku ubiegłego roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia, kilka miesięcy później Litwa, a teraz Holandia.

Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory.

Poleć
Udostępnij