USA otwierają się na unijną wołowinę. To szansa dla Polski
Amerykanie otworzą swój rynek na wołowinę z Holandii - podała w poniedziałek Komisja Europejska. Będzie to kolejne po Litwie i Irlandii państwo unijne, który będzie się cieszyć z łagodniejszego podejścia USA do eksportu mięsa.
- Cieszę się z tej decyzji, którą traktuję jako dowód uznania naszych kompleksowych i skutecznych działań w celu wyeliminowania BSE (potocznie choroba szalonych krów - PAP) w Europie. Mam nadzieję, że USA będą teraz bez zbędnej zwłoki rozszerzać tę decyzję na wszystkie kraje UE - podkreślił Vytenis Andriukaitis, unijny komisarz ds. zdrowia i bezpieczeństwa żywności.
Wołowina tanieje w Unii Europejskiej
Cecilia Malmstroem, komisarz ds. handlu oceniła z kolei, że w czasie, gdy Stany Zjednoczone i UE negocjują umowę o partnerstwie w dziedzinie handlu i inwestycji (TTIP) nie ma sensu utrzymywać starych barier w dostępie do rynku.
Komisja Europejska oceniła, że otwarcie amerykańskiego rynku na wołowinę z Holandii to pozytywny sygnał dla producentów z innych krajów UE, którzy wciąż czekają na zniesienie restrykcji.
Stany Zjednoczone na początku ubiegłego roku zapowiedziały, że będą stopniowo otwierać swój rynek na eksport wołowiny z Unii Europejskiej. Jako pierwsza zielone światło dostała Irlandia, kilka miesięcy później Litwa, a teraz Holandia.
Amerykański rynek był zamknięty na wołowinę z Europy od stycznia 1998 r. Restrykcje obejmowały wołowinę (także bez kości), baraninę i koźlęcinę oraz ich przetwory.