Produkcja wołowiny będzie rosnąć
Eksperci z Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa (USDA) prognozują w najnowszym, październikowym raporcie, że w 2016 roku produkcja mięsa wołowego na świecie zwiększy się o 0,8 proc. do 60,5 mln ton.
W przyszłym roku wytwórczość tego gatunku mięsa ma pójść w górę o kolejne 1,4 proc. do 61,3 mln ton. To efekt większej produkcji w Stanach Zjednoczonych oraz w krajach Ameryki Południowej. Mniej wołowiny do światowego bilansu wniesie natomiast Australia - o 18,5 proc. w br. i o 2,9 proc. w 2017 r. - informuje FAMMU/FAPA.
Producenci wołowiny z Brazylii chcą gwarancji dostępu do rynku UE
Farmerzy na Antypodach zintensyfikują działania zmierzające do zatrzymywania zwierząt płci żeńskiej w stadach oraz odbudowy pogłowia bydła.
W przyszłym roku więcej wołowiny wyprodukuje Brazylia (o 2 proc. do 9,5 mln ton) oraz Argentyna (o 3,8 proc. do 2,7 mln ton). Wzrost w tym pierwszym państwie będzie wynikiem kontynuacji ekspansji eksportu mięsa wspieranego przez relatywnie słabego reala oraz zwiększony dostęp do takich rynków zbytu, jak Chiny, Arabia Saudyjska i USA.
Niewielki skok wytwórczości mięsa wołowego w Argentynie będzie z kolei efektem przyjętych zmian polityki nowego rządu, czyli m.in. ze zniesienia podatku eksportowego oraz kwot wywozowych. Ma to zachęcić farmerów do odbudowy pogłowia bydła oraz zwiększenia wagi zwierząt.