Gorzka prawda o żywieniu. Niezwykły eksperyment Australijczyka

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
04-03-2016,8:05 Aktualizacja: 04-03-2016,8:37
A A A

Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że zdominował naszą dietę? Jakie są tego skutki dla naszych umysłów i ciał? Odpowiedzi na te pytania szukał Damon Gameau, reżyser i bohater filmu "Cały ten cukier". Premiera 18 marca.

- Tezą filmu nie jest to, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość na temat substancji, którą zawiera 80 proc. przetworzonego jedzenia - wyjaśnia autor dokumentu.

- Film opowiada głównie o tym, jak sześćdziesięciodniowa dieta "cukrowa" wpłynęła na moje samopoczucie i ciało. Spożywałem 40 łyżeczek cukru dziennie w postaci jedzenia i napojów, niewiele więcej niż przeciętny nastolatek. Wykluczyłem ze swojej diety słodkie napoje, lody, czekoladę i ciastka, zamiast tego kupowałem niskotłuszczowe jogurty, "zdrowe" płatki, soki owocowe, napoje dla sportowców i koktajle. One też zawierają cukier! - wyjaśnia reżyser.

produkcja cukru, deficyt cukru, ceny cukru

Deficyt cukru na świecie coraz większy

Eksperci z firmy brokerskiej i konsultingowej INFL FCStone (FCS) zwiększyli prognozę światowego deficytu cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 5,6 do 7 mln ton. Decyzja jest pokłosiem mniejszych zbiorów wynikających z...

Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób ten biały proszek wpływa na człowieka. Reżyser jadł tylko jedzenie określane, jako "zdrowe", które mimo wszystko zawierało duże ilości cukru. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu.

Reżyser nie jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez 60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. zdrowym jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.

Podczas eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich zdrowie.

Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.

- Moje ciało zmieniło się w trakcie eksperymentu - spotkałem się z ekspertami z całych Stanów, którzy wytłumaczyli mi charakter tych zmian. Tezą filmu nie jest, że ludzie powinni przestać jeść cukier. Chciałem raczej zwiększyć świadomość konsumentów na temat substancji, którą zawiera 80 proc. przetworzonego jedzenia. Po trzech tygodniach eksperymentu miałem chorą wątrobę, cukrzycę typu 2, problemy z sercem i znacznie większy obwód pasa, a przecież jadłem "zdrowe" produkty - podkreśla.

"Cały ten cukier" to pełnometrażowy dokument Australijczyka Damona Gameau odkrywający sekrety przemysłu cukrowniczego wejdzie do kin 18 marca. Jako uzupełnienie, na rynku wydawniczym dostępna będzie książka pod tym samym tytułem, która trafi do sprzedaży 10 marca.

Poleć
Udostępnij