Do Unii trafia więcej mięsa koziego i owczego
Od stycznia do września minionego roku import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej zwiększył się o 2,8 proc. i wyniósł 176,6 tys. ton.
Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (157,7 tys. ton - 89,3 proc.). Przywóz z tego odległego kraju wzrósł w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. o 4,2 proc. - informuje FAMMU/FAPA.
Większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (11,1 tys. ton, -17,2 proc.), Chile (2,3 tys. ton, +6,6 proc.), Macedonii (około 2 tys. ton, +11,1 proc.), Urugwaju (1,1 tys. ton, -17,3 proc.), Argentyny (903 tony, +43,8 proc.), Islandii (897 ton, +93,8 proc.) oraz Falklandów (585 ton, -12,7 proc.).