Chiny kupują coraz mniej unijnej wieprzowiny
Z danych Komisji Europejskiej wynika, że od stycznia do kwietnia eksport mięsa wieprzowego z UE do Chin i Hongkongu spadł o 10 proc. do 553 tys. ton. Jednocześnie w górę poszła sprzedaż do Korei Południowej, Japonii i na Filipiny.
Wywóz mięsa ze Wspólnoty w omawianym okresie wzrósł o 0,2 proc. do 1,3 mln t. Popyt importowy w Chinach obniża się istotnie z powodu odbudowującej się produkcji w tym wielkim kraju - informują analitycy PKO Banku Polskiego.
Polska zabiega o chiński rynek. Kolejne dobre rozmowy
Zwiększanie wysyłek na rynki inne niż chiński jest konieczne dla utrzymania wolumenu eksportu z UE. Eksport do Państwa Środka, które są największym odbiorcą wieprzowiny z UE, według długoterminowych prognoz FAO-OECD do 2027 nie będzie istotnie wzrastał.
Z uwagi na rosnącą samowystarczalność sprzedaż nie osiągnie nawet poziomu zbliżonego do odnotowanego w 2016 roku (2,2 mln t). Co więcej wzrasta konkurencja ze strony USA, które zawęża możliwości szybkiego wzrostu eksportu przez UE.
Prognozy dostaw wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych są coraz bardziej optymistyczne i według ekspertów w 2018 zwiększą się o 6,4 proc., zaś w przyszłym o 2,9 proc.
- Informacje związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ