W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. (wobec spadku o 1,8 proc. obserwowanego w 2015 r.). Najbardziej podrożał cukier. Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili też m.in. za owoce, warzywa i pieczywo.
Deflacja w 2016 r. wyniosła 0,6 proc. - podał Główny Urząd Statystyczny. Z wyliczeń wynika, że największy wpływ na nią miały spadające ceny transportu i odzieży. Żywność podrożała natomiast o 1 proc.
Jak napisał GUS w komunikacie największy wpływ na wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych w 2016 r. miały niższe stawki w zakresie transportu (o 4,6 proc.) oraz odzieży i obuwia (o 4,4 proc.), które obniżyły wskaźnik w tym okresie odpowiednio o 0,40 p. proc. i 0,24 p. proc. Żywność podniosła go z kolei o 0,21 p. proc.
Początek ubiegłego roku był bardzo udany dla polskich eksporterów żywności. Później już tak dobrze nie było i w drugim półroczu wywóz wyhamował. W bieżącym roku na naszych sprzedawców czyhać będzie wiele zagrożeń...
W 2016 r. ceny żywności wzrosły w porównaniu z 2015 r. o 1 proc. (wobec spadku o 1,8 proc. obserwowanego w 2015 r.). Najbardziej podrożał cukier (26,9 proc.). Więcej niż w 2015 r. konsumenci płacili za owoce (5,5 proc.), ryby i owoce morza (3,6 proc.), a także warzywa (2,8 proc.).
Droższe było również pieczywo (o 0,6 proc.) oraz makarony i produkty makaronowe (o 0,5 proc.). Ceny mięsa pozostały na poziomie notowanym w 2015 r. W 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim niższe były ceny artykułów w grupie "mleko, sery i jaja" (przeciętnie o 2 proc., w tym mleka o 3,8 proc., jaj o 2,2 proc., serów i twarogów o 1,8 proc., oraz jogurtów, śmietany, napojów i deserów mlecznych o 1 proc.).
Tańsze były także tłuszcze zwierzęce (1,1 proc.) i roślinne (0,6 proc.). Nieznacznie mniej niż w 2015 r. płacono również za mąkę pszenną (0,2 proc.) oraz ryż (0,1 proc).
W 2016 r. staniały też napoje bezalkoholowe o 0,2 proc., choć wzrosły ceny herbaty o 1,7 proc., soków owocowych o 1,4 proc., kakao i czekolady w proszku o 1 proc. oraz kawy o 0,2 proc.