Zbiór winniczków ograniczony do 150 ton

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
07-03-2017,11:55 Aktualizacja: 07-03-2017,16:59
A A A

W województwie lubuskim będzie można w tym sezonie zebrać 150 ton ślimaków winniczków. Limit wynikający z częściowej ochrony tych zwierząt jest taki sam, jak w poprzednich kilku latach. Zbiór ślimaków będzie trwać od 20 kwietnia do 31 maja.

Osoby i firmy zainteresowane zbiorem i przetwarzaniem winniczka muszą mieć na to pozwolenie wydawane przez Regionalne Dyrekcje Ochrony Środowiska. Stanisław Bąkowski z RDOŚ w Gorzowie Wlkp. poinformował, że w przypadku woj. lubuskiego wskazane jest, by ze względów organizacyjnych wniosek o wydanie pozwolenia złożyć do końca marca.

ślimaki, winniczki, zbieranie ślimaków, środowisko, dolnośląskie, ślimak winniczek

Grzywna, a nawet areszt za zbieranie ślimaków

Ślimak winniczek jest w Polsce objęty częściowo ochroną, a jego pozyskiwanie jest reglamentowane. Bo w niektórych regionach Polski populacja został niegdyś  przetrzebiona. Na Dolnym Śląsku postanowiono zorientować się w liczebności...

W 2016 roku na zlecenie RDOŚ naukowcy z zakładu zoologii ogólnej Instytutu Biologii Środowiska Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu dokonali kolejnej oceny liczebności i rozmieszczenia populacji ślimaka winniczka w Lubuskiem.

- Ustalono, że praktycznie na całym obszarze województwa można dokonywać zbioru, przy czym proponowane limity dla poszczególnych gmin znacznie się różnią - powiedział Bąkowski.

Dodał, że w tym sezonie największe ilości (do 10 ton) będzie można zebrać na obszarze gmin Lubiszyn, Kłodawa, Bogdaniec, Drezdenko, Skwierzyna, Lubniewice, Gubin, Żagań, Kożuchów, Zabór, Kargowa, Trzebiechów, Zielona Góra, Szczaniec, Zbąszynek, Babimost i Dąbie. Z kolei najmniej ślimaków (do tony) będzie można zebrać na terenie gmin Santok, Torzym, Bytnica, Brzeźnica, Wymiarki i Łęknica.

ślimak, hodowla ślimaka, pasłęk, Grzegorz Skalmowski

Ślimakami spod Pasłęka zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie

Hodowane pod Pasłękiem ślimaki eksportowane są m.in. do Hiszpanii, Włoch i Francji. Właściciele hodowli chcieliby powrotu mięczaków na polskie stoły - przepisy na potrawy ze ślimaków można znaleźć już w książce kucharskiej z końca...

Bąkowski nadmienił, że zgodnie z obowiązującymi przepisami mięczaków nie można pozyskiwać na terenie parków narodowych i rezerwatów przyrody.

Nie można zbierać ślimaków, których muszla ma mniej niż 30 mm średnicy. Mniejsze osobniki, nawet jeśli przypadkowo trafią do skupu, muszą zostać wypuszczone na wolność w miejscach gwarantujących im przetrwanie.

Większość winniczków z Lubuskiego trafia na eksport do Europy Zachodniej. W skupie cena za kilogram tych ślimaków nie jest wysoka, od kilku lat utrzymuje się na poziomie ok. 2 zł. W zeszłym roku w regionie pozyskano ich 65 ton.

Winniczek żyje około 5 lat osiągając dojrzałość płciową w wieku 3 lat. Jeden ślimak składa blisko 60 jaj. Młode przychodzą na świat w maju.

Poleć
Udostępnij