Po raz drugi w ciągu ostatnich lat winnica Uniwersytetu Jagielońskiego - Nad Dworskim Potokiem - będzie oferować wino lodowe. W grudniu pojawi się w sprzedaży.
Winnica Uniwersytetu Jagiellońskiego w Łazach koło Bochni (woj. małopolskie) kończy drugi cykl produkcji wina lodowego. To drugi raz, kiedy dzięki odpowiednim zbiorom i pogodzie, uczelni udało się zebrać winogrona i stworzyć ten ekskluzywny trunek.
Winnica UJ - Nad Dworskim Potokiem jako pierwsza w Polsce wyprodukowała wino lodowe z owoców zebranych w 2012 r. W 2018 r., po sześciu latach przerwy, warunki pogodowe, wysokość i jakość zbiorów ponownie pozwoliły na zbiór winogron z przeznaczeniem na wino lodowe.
- W grudniu wino będziemy mogli zaprezentować odbiorcom. Powinno trafić do sprzedaży na święta Bożego Narodzenia. Będzie też uświetniać uniwersyteckie uroczystości - powiedział PAP Adam Kiszka, szef winnicy w Łazach. Jak dodał, teraz wina lodowego będzie zdecydowanie więcej niż w 2012 r.
Miłośnicy wina, którym niestraszne są wysokie ceny, powinni zainteresować się specjałem mogącym uderzyć w nawet najbardziej wyrafinowany gust. Wino lodowe to ekskluzywny trunek, produkowany tylko w kilku krajach. Wino jest wytwarzane z...
Wino lodowe jest uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Minimalna temperatura do zbioru to - 7 do - 8 oC. Owoce są zbierane jesienią i zimą, najczęściej nocą lub nad ranem. Ze 100 kg winogron wyciskanych przed rozmarznięciem powstaje 10-15 l moszczu. Potem wino musi fermentować co najmniej pół roku, a następnie leżakować.
Każdego roku winnica UJ w Łazach produkuje od 12 do 15 tys. butelek wina, głównie białego i czerwonego. Na 4 ha winnicy rośnie 12 tys. krzewów. Teren jest położony na wysokości 260 m, przy spadku terenu 8-10%, na południowo-zachodnim stoku. Winogrona rosną na glebie lessowej.
W tym roku zbiory UJ będą o ok. 40% mniejsze niż rok temu. Zebranych zostanie ok. 25 ton owoców, podczas gdy rok temu ok. 40 t. - Tak udane lata jak ubiegły rok zdarzają się raz na 50 lat - ocenił Kiszka. Jak dodał, rok temu nie tylko zebrano dużo winogron, ale i były one bogate w cukier, równocześnie miały odpowiednią kwasowość.
Winnica UJ służy także celom edukacyjnym i doświadczalnym. Tutaj wiedzę zdobywają studenci enologii (szeroko pojętej nauce o winach). Jak dotąd uczelnia wykształciła ok. 200 enologów.
Uniwersytecka winnica organizuje od czasu do czasu dni otwarte, podczas ostatnich - 7 i 8 września - winnicę odwiedziło 1,2 tys. osób.