Wino lodowe nowym hitem sprzedaży
Miłośnicy wina, którym niestraszne są wysokie ceny, powinni zainteresować się specjałem mogącym uderzyć w nawet najbardziej wyrafinowany gust.
Wino lodowe to ekskluzywny trunek, produkowany tylko w kilku krajach.
Wino jest wytwarzane z winogron, które pozostawiane są na krzakach do pierwszych przymrozków, a następnie zbierane i wyciśnięte przez prasę - najlepiej na świeżym powietrzu.
Lista producentów win zamknięta. Wytwórców trunku przybywa
Czołowym wytwórcą wina lodowego jest Kanada, jednak metodę opracowali Niemcy. Kraje, które również wyspecjalizowały się w robieniu tego wina to Austria i Czechy.
W Polsce lodowy trunek jest ciężki do kupienia ze względu na niewielką dostępność na rynku międzynarodowym oraz cenę. Ceny butelki, często o pojemności mniejszej niż w przypadku standardowego wina, zaczynają się od ok. 100 zł.
Alkohol ten odpłaca się jednak swoim bogatym smakiem, w którym górują aromaty miodu, brzoskwiń, owoców egzotycznych, a także róży i pigwy. Sam trunek jest słodki, przeznaczony do podawania zarówno z daniami wytrawnymi, jak i deserami.
Przez koneserów uważany jest za idealny dodatek do foie gras oraz niebieskich serów pleśniowych, jednak cały aromat wina lodowego wyczujemy przy degustacji bez dodatków.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś