Winnice coraz popularniejsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (dk) | redakcja@agropolska.pl
27-09-2016,12:30 Aktualizacja: 27-09-2016,13:22
A A A

Zakładanie winnic i produkowanie win cieszy się coraz większą popularnością w Polsce. Tak przynajmniej wskazują statystyki.

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że w obecnym roku winiarskim zostało zarejestrowanych aż 152 producentów wina. To oznacza utrzymywanie się silnej tendencji wzrostowej, bo w ostatnich latach gospodarczych dane wynosiły: 103 podmioty (2015/2016), 76 podmiotów (2014/2015), 49 podmiotów (2013/2014).

wino, winnica, Małopolska, produkcja wina, winogrona, biznes

W Małopolsce cały czas przybywa nowych winnic

Miłośnicy wina i pięknych krajobrazów w najbliższą sobotę w Smardzowicach koło Ojcowa zainaugurują sezon enoturystyczny na Małopolskim Szlaku Winnym. W tym roku zaplanowano zwiedzanie co najmniej 10 regionalnych winnic, których...

Rozwój branży winiarskiej wynika z kilku przyczyn, ale przede wszystkim ze zwiększonej świadomości dotyczącej uprawy oraz zmieniającej się nieco struktury spożywanych alkoholi. Polacy piją bowiem coraz więcej wina (6-7 litrów rocznie na osobę) w zastępstwie m.in. wódki.

Winiarnię uruchamiają przede wszystkim indywidualni rolnicy, ale są też przypadki łączenia sił. W Zaborze w woj. lubuskim działa Lubuskie Centrum Winiarstwa, czyli winnica samorządowa.

Niedawno ruszyło tam pierwsze w jej historii winobranie, na które zaproszono mieszkańców z regionu. Przybyli goście dowiedzieli się, jakie warunki muszą zostać spełnione, aby prawidłowo zerwać owoce. Usłyszeli także o konieczności sprawdzenia poziomu cukru w gronach, właściwej pogodzie, technikach ścinania kiści, przenoszeniu winogron oraz ich transporcie. Część zebranych owoców wytłoczono na miejscu, aby przekonać się jak pyszny jest sok z winogron.
winnice, podkarpacie, ewa wawro, fundacja Galicja Vitis, enoturystyka

Podkarpackie winnice czekają na turystów

Blisko 60 procent z 150 podkarpackich winnic przyjmuje turystów. - Nasi winiarze proponują im m.in. zwiedzanie winnic, degustacje, kupno wina - powiedziała Ewa Wawro, prezes fundacji Galicja Vitis. - Od kilku lat enoturystów, czyli...

Warto dodać, że w Unii Europejskiej prawo określa wspólną organizację rynku wina. Przyjęte zasady, obowiązujące we wszystkich państwach, dotyczą zarządzania rynkiem wina, norm wprowadzania do obrotu produktów winiarskich oraz eksportu i importu.

Podmioty wyrabiające wino z winogron pochodzących z upraw winorośli położonych na terytorium Polski oraz zamierzające przeznaczyć je do obrotu handlowego podlegają kontroli Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Rok winiarski (gospodarczy) rozpoczyna się 1 sierpnia i kończy 31 lipca następnego roku.

Inspekcja może sprawdzać m.in. prawidłowość prowadzenia rejestrów przychodu i rozchodu produktów winiarskich, jakość handlową wina (łącznie z wykonaniem badań laboratoryjnych próbek produktów i oznakowania wina), procedury usuwania produktów ubocznych powstałych przy wyrobie wina (w przypadku podmiotów wyrabiających powyżej 25 hl wina w roku gospodarczym).

Organy IJHARS zapewniają też procedury certyfikacji wina z określonego rocznika oraz wina z danej odmiany winorośli. Kontrolują ponadto zgodność stosowania chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i określeń tradycyjnych wyrobów winiarskich.

Poleć
Udostępnij