UOKiK ma przyjrzeć się cenom. Dlaczego śruta tak podrożała?
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów z wnioskiem o podjęcie działań wyjaśniających, czy uzasadniony jest wzrost cen śruty rzepakowej, sojowej i DDGS.
Resort poinformował o tym w związku z pismem rolniczego samorządu, alarmującym o podwyższonych w ostatnim czasie cenach dodatków paszowych, wykorzystywanych w produkcji zwierzęcej. Na przykład stawka śruty rzepakowej miała wzrosnąć z 1100 zł do 1360 zł.
UOKiK sprawdzi, czy rolnicy na czas dostają pieniądze
Ministerialni urzędnicy, oprócz informacji o wniosku do UOKiK, podkreślili, że w związku z epidemią koronawirusa sytuacja na rynkach rolnych jest bardzo dynamiczna.
"Często gwałtowne i różnokierunkowe zmiany cen wielu produktów rolnych są pod silną presją zjawisk rynkowych powiązanych z pandemią, jak chociażby spadek cen ropy naftowej, który bezpośrednio wpływa na sytuację na rynku zbóż i roślin oleistych" - zaznaczył resort.
Jak wyliczył, zgodnie z danymi Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, średnia cena zakupu rzepaku w Polsce w marcu wyniosła 1695 zł/t i była porównywalna do ceny z lutego oraz o 3,4 proc. wyższa niż przed rokiem, ale o ok. 10 proc. niższa niż w marcu 2017 roku.
Z kolei w dniach 6-12 kwietnia rzepak kosztował 1714 zł/t - o ponad 1 proc. więcej niż wynosiła średnia cena w marcu i o ok. 6,3 proc. więcej niż przed rokiem.
Śruta rzepakowa jest tańsza, ale sojowa trzyma wysoką cenę
Idąc dalej, ministerstwo podało, że średnia cena sprzedaży śruty rzepakowej w marcu 2020 r. wyniosła 906 zł/tonę i w porównaniu do średniej ceny z marca 2019 roku była niższa o ponad 6 proc., jednak o prawie 7 proc. wyższa niż dwa lata temu. Natomiast od stycznia 2020 r. śruta rzepakowa podrożała o 9,3 proc.
W okresie 6-12 kwietnia cena śruty rzepakowej wyniosła 925 zł/tonę i była niższa niż tydzień wcześniej o 4 proc. i niższa o 2,9 proc. niż przed rokiem. Śruta znacząco podrożała w drugiej połowie marca, wzrost ceny sięgnął wówczas 7 proc.
Jeśli chodzi o ceny śruty sojowej, w porcie w Gdyni 20 kwietnia kosztowała 1661 zł/t, czyli o 1,3 proc. mniej niż tydzień wcześniej i o 5,6 proc. mniej niż miesiąc wcześniej.
Po wybuchu epidemii śruta sojowa najdroższa była na przełomie marca i kwietnia (1805-1855 zł/t), od tego czasu obserwuje się spadki cen. Podobne do obecnych ceny śruty sojowej odnotowywano ostatnio 2 lata temu.
"Czynniki, które miały wpływ na wzrost cen, to m.in.: zwiększony popyt ze strony krajów deficytowych w reakcji na wybuch pandemii, opóźnienia w załadunku statków w Ameryce Południowej, osłabienie złotówki względem dolara. Sygnały z rynku wskazują na to, że sytuacja cenowa na rynku śruty sojowej powinna w najbliższych tygodniach się ustabilizować" - stwierdził resort, deklarując dalsze szczegółowe monitorowanie rynku.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś