Tyle ma wynieść wartość eksportu polskiej żywności
Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności - mówił w poniedziałek w Poznaniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel.
Obecnie polska żywność eksportowana jest do 74 państw na całym świecie.
- Polska żywność jest poszukiwana na rynkach światowych, możemy powiedzieć od Chin do Stanów Zjednoczonych, czy Afryki i Ameryki Południowej. W roku 2016 eksport wyniósł 24 mld euro, w tym roku po siedmiu miesiącach już mamy 10 mld więcej niż w roku ubiegłym, czyli te 25 mld (...) zostaną przekroczone - powiedział szef resortu rolnictwa.
Kukiz'15 proponuje ułatwienia w sprzedaży żywności przez rolników
- Główne pozycje eksportowe to przede wszystkim mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe, a także pszenica, ryby wędzone, sery i twarogi oraz mrożone owoce i soki owocowe - mówił.
Minister podkreślił też, że największymi zaletami polskiej żywności jest ich jakość.
Żywność ekologiczna coraz bardziej dostępna. Chcemy być fit
Minister Jurgiel wziął udział w Poznaniu w otwarciu 33. edycji targów Polagra Food, Polagra Tech i Polagra Gastro. Łącznie na terenie MTP znajduje się obecnie 900 wystawców z 36 państw. Organizatorzy spodziewają się w tym roku 50 tys. zwiedzających.
W poniedziałek wieczorem minister Jurgiel weźmie udział w gali wręczenia znaków "Poznaj Dobrą Żywność".
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś