Święto pierogów w Krakowie
Miłośnicy pierogów od środy do niedzieli będą mogli smakować najróżniejsze ich rodzaje podczas Festiwalu Pierogów na Małym Rynku w Krakowie. Swoje autorskie dania przedstawi 18 producentów, którzy będą walczyć o festiwalowe nagrody.
Pierogi przygotowane przez krakowskie restauracje i wytwórnie podczas festiwalowych konkursów będzie oceniać zarówno publiczność, jak i jury zawodowe. W głosowaniu publiczności zwycięzca otrzyma przechodnią statuetkę Kazimierza Wielkiego. Zwycięzca konkursu ocenianego przez profesjonalistów uhonorowany będzie przechodnią statuetką św. Jacka z Pierogami. Laureaci ogłoszeni zostaną w niedzielne południe.
Goście imprezy będą mogli spróbować pierogów z różnym nadzieniem: z owocami, mięsem, warzywami czy kaszą; przyrządzanych na różne sposoby: gotowanych, pieczonych i smażonych. Spośród nich wybrani zostaną tegoroczni laureaci.
15 regionalnych przysmaków z Małopolski
W poprzednich latach degustowano pierogi m.in.: z serem i poziomkami, św. Marcina - z gęsiną i miętą, kaszą i kurkami, z boczkiem i soczewicą, z suszonymi pomidorami i serem feta, czekoladowych z truskawkami lub z nadzieniem jabłkowo-wiśniowym, lwowskich z mięsem, ziemniakami, dwoma rodzajami boczku i cebulką, ze szpinakiem, z kaszą i wędzonką oraz z jabłkami w płatkach róż.
Od środy do piątku odbywać się będą także warsztaty kulinarne dla dzieci. Podczas festiwalu prezentować się będą również zespoły muzyczne.
W sobotę z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej, poświęcone zostaną zioła przyniesione przez mieszkańców Krakowa i rozstrzygnięty zostanie konkurs "Cudowna moc bukietów". W tym samym dniu w Bazylice Mariackiej odbędzie się msza św. w intencji gastronomików i kupców krakowskich. W niedzielę na zakończenie festiwalu wystąpi gość specjalny – Krystyna Giżowska.
Jak podkreślają organizatorzy, ideą festiwalu jest nawiązanie do jednej z najstarszych polskich tradycji kulinarnych i promocja walorów kuchni staropolskiej wśród przybywających do Krakowa turystów.
Sierpniowy termin festiwalu stanowi odniesienie do dawnego obyczaju, który w dniu święta Matki Boskiej Zielnej nakazywał kropienie ziół wodą święconą i lepienie pierogów, oraz nawiązuje do osoby św. Jacka Odrowąża, zmarłego 15 sierpnia 1257 r. i pochowanego w kościele dominikanów w Krakowie.
Według legendy, św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał. Według innego podania - przechadzając się ulicami Krakowa częstował biedaków pierogami.
Tymczasem ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez Marco Polo. Według historycznych przekazów, do Polski dotarły w XIII wieku, dzięki krewnemu św. Jacka - biskupowi Iwo Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.
Organizatorem XIII Festiwalu Pierogów jest Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.