Rynek wina w Polsce
Polski rynek wina intensywnie się rozwija. W roku 2020/2021 wprowadzono do obrotu 8 691,84 hl wina, co w przeliczeniu daje ok. 1 mln 159 tys. butelek o pojemności 0,75 l. Szacuje się, że w bieżącym roku gospodarczym tj. 2021/2022 wielkość produkcji wina wyniesie ok. 19 700 hl.
7 marca 2022 r. weszły w życie przepisy ustawy z dnia 2 grudnia 2021 r. o wyrobach winiarskich (Dz. U. z 2022 r., poz. 24), na podstawie których Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa (KOWR) realizuje mechanizm „Administrowanie potencjałem produkcyjnym produktów sektora wina”. Celem tego mechanizmu jest monitorowanie rynku wina w Polsce. Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa prowadzi ewidencję winnic, gromadzi informacje nt. producentów wina oraz zbiera dane dotyczące zbiorów winogron do wyrobu wina, produkcji oraz zapasów wina.
Nie są jeszcze polską Toskanią, ale winnic w regionie przybywa
Ze źródeł statystycznych KOWR wynika, że wzrasta również sprzedaż win w Polsce. W roku 2020/2021 wprowadzono do obrotu 8691,84 hl wina pochodzącego z upraw winorośli położonych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, co stanowi w przeliczeniu na butelki o pojemności 0,75 l około 1 mln 159 tysięcy butelek.
Ze względu na zmieniający się model konsumpcji alkoholu, konsumenci w Polsce podobnie jak w innych krajach chętniej sięgają po wina gronowe, o czym świadczy wzrastająca sprzedaż. Do obrotu w roku gospodarczym 2020/2021 wprowadzono 2740,04 hl wina białego i 5951,80 hl wina czerwonego.
W obecnym roku gospodarczym KOWR odnotował również 15% przyrost producentów i przedsiębiorców ubiegających się o wpis do ewidencji prowadzonej przez Dyrektora Generalnego KOWR w stosunku do ubiegłego roku gospodarczego 2020/2021. Dziesięcioprocentowy wzrost odnotowany został również w areale zgłoszonych winnic w stosunku do ubiegłego roku gospodarczego, co świadczy o utrzymującej się tendencji rozwoju winiarstwa w Polsce.
Jak wynika z danych zgromadzonych w KOWR w roku gospodarczym 2021/2022 największy areał uprawianych winorośli odnotowuje się w województwach: lubuskim (ok. 115 ha), małopolskim (ok. 88 ha), dolnośląskim (ok. 75 ha), zachodniopomorskim (ok. 60 ha) oraz podkarpackim (ok. 59 ha). Winnice powstają także w innych województwach, nawet niekojarzonych zwykle z produkcją wina, ze względu na niesprzyjające warunki klimatyczne, jak np. w województwie warmińsko-mazurskim.