Produkcja może odbywać się nawet w kuchni. Mali mogą sporo zyskać

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Newseria Biznes, (em) | redakcja@agropolska.pl
03-10-2018,9:30 Aktualizacja: 04-10-2018,21:47
A A A

Rolnicy będą mogli sprzedawać swoje produkty nie tylko klientom detalicznym, lecz również restauracjom czy stołówkom. Zostaną też zwolnieni z obowiązków administracyjnych na starcie i będą mogli skorzystać z zachęt podatkowych.

To główne zmiany w ustawie dotyczącej małych producentów żywności, nad którą pracuje Sejm. - Bardzo ważne, żeby małe gospodarstwa mogły sprzedawać produkty nie tylko pośrednikom, bo wtedy ktoś inny na nich zarobi, gdyż marże i dochody powstają dopiero w przetwórstwie i sprzedaży - podkreśla w rozmowie z agencją Newseria Biznes Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa.

jan krzysztof ardanowski, radcy rolni, sprzedaż żywności, promocja żywności, eksport żywności

Rząd stawia na promocję żywności. Ruszyły nabory na radców rolnych

Rozpoczęły się nabory na radców rolnych, którzy w polskich placówkach dyplomatycznych na całym świecie będą promować naszą żywność - poinformował Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa. - Polska żywność jest naszą wielką...

- Dla rolników będzie korzystna, atrakcyjna zachęta - możliwość bezpośredniej sprzedaży produktów z gospodarstwa - surowych, nieprzetworzonych czy przetworzonych bez konieczności budowania fabryki. Produkcja może się odbywać w kuchni. Wszystkie przetwory z gospodarstwa będzie można sprzedawać legalnie - nie tylko konsumentom końcowym, lecz również sklepom, restauracjom, jadłodajniom czy gospodarstwom agroturystycznym - dodaje polityk.

Ustawa ma ułatwić im produkcję i sprzedaż żywności na małą skalę m.in. dzięki zniesieniu obowiązku zatwierdzenia tego rodzaju działalności przez właściwy organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Dotyczy to produkcji odbywającej się w pomieszczeniach używanych głównie jako prywatne domy mieszkalne, gdzie regularnie przygotowuje się żywność, aby wprowadzić ją do handlu. Drugim ułatwieniem w nowej ustawie będzie zniesienie obowiązku przygotowania i zatwierdzenia projektu technologicznego zakładu przez powiatowego lekarza weterynarii.

[WIDEO] Mówi Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa


promocja żywności, programy proste, komisja europejska, mięso, owoce, warzywa

Bruksela zaakceptowała polskie pogramy promujące żywność

Komisja Europejska zaakceptowała cztery polskie programy promujące żywność. Ich łączny budżet wynosi 11,2 mln euro, z czego współfinansowanie unijne wynosi ponad 8,5 mln euro - poinformował resort rolnictwa. Promowane będzie mięso oraz owoce...

Zamiast tego konieczne będzie jedynie złożenie pisemnego wniosku o wpis do rejestru zakładów produkcyjnych z 30-dniowym wyprzedzeniem. Ma to ułatwić rozpoczęcie działalności m.in. gospodarzom, którzy prowadzą rolniczy handel detaliczny i chcieliby rozszerzyć sprzedaż produktów o lokalne sklepy czy restauracje.

Nowa ustawa przewiduje również zachęty podatkowe dla gospodarstw, które uzyskują dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem i zwiększa z 20 do 40 tys. zł kwotę wolną od podatku. Dopiero powyżej tej sumy rolnik będzie zobowiązany płacić zryczałtowany, 2-proc. podatek.

- Ten podatek nie jest wysoki. Jeżeli rolnik sprzeda swoje produkty za 100 zł, zapłaci tylko 2 zł podatku, więc jest to korzystne dla małych gospodarstw i jak najwięcej z nich powinno z tej możliwości skorzystać - mówi Jan Krzysztof Ardanowski.

1 października odbyło się pierwsze czytanie rządowego projektu ustawy, która ma ułatwić produkcję żywności na małą skalę. Projekt został przyjęty bez poprawek przez wszystkie kluby i skierowany do drugiego czytania w Sejmie. Minister rolnictwa spodziewa się, że dokument zostanie przyjęty na najbliższym posiedzeniu.

Poleć
Udostępnij