Producenci żywności zainteresowani izraelskim rynkiem
Perspektywy rozwoju współpracy dwustronnej między Polską a Izraelem w dziedzinie rolnictwa były tematem spotkania Jana Krzysztofa Ardanowskiego, ministra rolnictwa z Alexandrem Ben Zvim, ambasadorem Izraela w Polsce.
Szef resortu poinformował swojego rozmówcę, że nasz kraj jest zainteresowany skorzystaniem z izraelskich doświadczeń w zakresie irygacji oraz wyraził chęć nawiązania współpracy przez instytuty naukowo-badawcze z obu państw.
Izrael dostosowuje przepisy do UE. To szansa dla producentów żywności
Izrael, z uwagi na tamtejsze warunki klimatyczne, jest liderem w dziedzinie efektywnego zarządzania zasobami wodnymi.
Strony wyraziły satysfakcję z dotychczasowych relacji w dziedzinie rolnictwa przyznając jednocześnie, że potencjał gospodarczy nie jest w pełni wykorzystany. Dotyczy to m.in. skali wymiany handlowej oraz poszerzenia jej asortymentu.
Zdaniem polskiego ministra, wiedza na temat zapotrzebowania Izraela na produkty rolno-spożywcze pomogłaby w przygotowaniu oferty eksportowej adekwatnej do potrzeb tamtejszego rynku
W ocenie ministerstwa największe perspektywy sprzedaży dają przede wszystkim mięso wołowe, napoje, mrożone owoce i warzywa oraz słodycze. Dobrą okazją do prezentacji polskiej oferty będą targi Israfood 2019 w Tel Awiwie, które odbędą się w dniach 26-28 listopada. Obecny na nich będzie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Resort wskazuje, że rynek izraelski cieszy się rosnącym zainteresowaniem wśród polskich producentów, czego wyrazem jest stały wzrost wymiany handlowej artykułami rolno-spożywczymi.
Wartość polskiego eksportu do Izraela w 2018 r. osiągnęła 220 mln euro i przez rok zwiększyła się o 10 proc. W pierwszych ośmiu miesiącach br. poszła w górę o 13 proc. do 164 mln euro.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś