Pomorze Zachodnie na targach Zielony Tydzień w Berlinie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
13-01-2016,8:35 Aktualizacja: 13-01-2016,9:07
A A A

Pomorze Zachodnie po raz 14 zaprezentuje się podczas największych na świecie targów żywności i rolnictwa Zielony Tydzień, które w piątek rozpoczną się w Berlinie i potrwają do 24 stycznia. Region i swoje produkty będzie promowało tam ośmiu wystawców.

Na stoisku regionu o pow. 40 m kw. na zwiedzających czekać będą takie produkty regionalne jak: pstrągi, miody i lokalne przysmaki oraz tegoroczna nowość - przekąski przygotowane na bazie prażonych nasion dyni i kwasów Omega 3.

- W tym roku szczególną uwagę poświęcimy pokazom, w których królować będą dania z pstrągiem w roli głównej. W trakcie targów promować będziemy dobrze znane już produkty, ale i nie zabraknie nowości. Aktywny udział z pewnością wykorzystamy do poszukiwania nowych rynków zbytu - podkreślił Jarosław Rzepa, wicemarszałek województwa.  

lokalne_grupy_dzialania

W Zachodniopomorskiem ruszył nowy PROW

Już sześć Lokalnych Grup Działania funkcjonujących w województwie zachodniopomorskim sięgnęło po pierwsze dofinansowania z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2014-2020. Premierowy nabór w ramach nowego PROW trwał od 17 do 31...

- Dzięki udziałowi w dotychczasowych edycjach tej imprezy, wielu producentów rolnych nawiązało kontakty międzynarodowe, część dzięki promocji w Berlinie zbudowała swoją markę w Polsce - dodał.

Łukasz Skowroński, współwłaściciel gospodarstwa rybackiego Zielenica, które po raz kolejny zaprezentuje się w Berlinie w rozmowie z PAP podkreślił, że dzięki udziałowi w targach firma jest widoczna na rynku.

- Wyjazd do Berlina jest ważny dla budowania naszej marki. Wiemy, że czekają na nas tam już klienci, którzy chcą smakować ryby. Coraz więcej kucharzy chce z nami kooperować. Nie mamy problemu ze zbytem ryb - zaznaczył. Do promocji ma zostać wykorzystanych 100 kg świeżych oraz 50 kg wędzonych pstrągów.

Na gości "zielonego tygodnia" czekać będą też miody z zachodniopomorskich pasiek. Berlińska wystawa to także okazja do poznania smaku tzw. cheborek, czyli zapiekanych pierożków z farszem z mięsa drobiowego, pieczarek, papryki, pora i sera żółtego.

Na wystawie "Gruene Woche 2016" koneserzy wina ocenią smak trunków, pochodzących z największej winnicy w regionie. W minionym roku 2015 Winnica Turnau za swe wina zdobyła wiele nagród.

"Die Internationale Gruene Woche", czyli Międzynarodowy Zielony Tydzień to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku w styczniu na terenie Targów Berlińskich.

Targi oferują warzywa, owoce, mięsa, ryby i produkty mleczne. Dodatkowo podczas tej imprezy można zapoznać się z ofertą win, piw i innych alkoholi związanych z międzynarodowymi specjalnościami.

Wystawcy z całego świata prezentują także przyrządy, maszyny, wyposażenie i urządzenia produkcyjne dla rolnictwa i ogrodnictwa, ofertę dla myśliwych i wędkarzy.

Poleć
Udostępnij