Po drodze będzie można upiec chleb i uwędzić mięso
Być może już we wrześniu podróżujący DK 17 będą mogli na targowisku w miejscowości Boniewo (gmina Fajsławice, woj. lubelskie) zaopatrzyć się w produkty lokalne, upiec chleb w tradycyjnym piecu, czy uwędzić mięso.
Gospodarze w ramach PROW otrzymali właśnie dofinansowanie na budowę targowiska wraz przebudową poszkolnego budynku na cele związane z promocją lokalnych produktów - informuje "Dziennik Wschodni".
Miliony na modernizację targowisk
Partnerem samorządowców w tym przedsięwzięciu jest Lokalna Grupa Działania Krasnystaw, która w dawnej szkole chce urządzić Inkubator Przetwórstwa Lokalnego i Centrum Promocji Produktu Lokalnego.
- W ramach inwestycji gotowi jesteśmy utworzyć w Boniewie całoroczne targowisko o powierzchni 890 mkw. z wiatami targowymi, domkami handlowymi, parkingami i całym niezbędnym zapleczem - mówi Tadeusz Chruściel, wójt gminy Fajsławice. - Z kolei przeznaczony do remontu budynek zostanie gruntownie zmodernizowany, ocieplony i rozbudowany o rozległy taras.
Wartość zadania to prawie 1,3 mln zł, a dofinansowania 750 tys. zł. Na inkubator i centrum promocji LGD uzyskało z Urzędu Marszałkowskiego pół miliona złotych.
Gmina rozstrzygnęła już przetarg na budowę targowiska, a na adaptację poszkolnego budynku ogłosi, kiedy LGD będzie miała gotową dokumentację swojego inkubatora i centrum promocji. Wszystko ma szansę być gotowe już we wrześniu.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: "Dziennik Wschodni"