Od 70 lat rolnicy korzystają z ich wiedzy i doświadczenia
70. rocznicę powstania obchodzi Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Badania prowadzone przez tę placówkę dotyczą ekonomicznej, produkcyjnej i społecznej sytuacji polskiej wsi, rolnictwa i szeroko rozumianej gospodarki żywnościowej.
- To szczególny instytut. Jego oceny, analizy, sugestie są niezbędne wszystkim, którzy podejmują decyzje związane z rolnictwem - zarówno na poziomie gospodarstwa, przedsiębiorstwa, jak również na poziomie całych sektorów - mówił Jan Krzysztof Ardanowski.
Bezpieczeństwo żywnościowe zagwarantuje tylko silne rolnictwo
Szef resortu rolnictwa w siedzibie Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi w Warszawie uczestniczył w obchodach jubileuszu. Podkreślił, że niejednokrotnie w swojej działalności opierał się na wiedzy i doświadczeniu, na sporządzanych analizach przez pracowników Instytutu.
Jak ocenił, pozwalają na wypracowanie najlepszych rozwiązań służących rozwojowi rolnictwa, które uwzględniają pracowitość ludzi i optymalne wykorzystanie zasobów.
Minister nawiązał do dochodów rolników zwracając uwagę, że nie może być tak, że w finalnej cenie płaconej za żywność przez konsumenta, udział dochodów rolniczych jest znikomy, a zarabiają tylko pośrednicy, przetwórcy, handel i dystrybucja.
Dodał, że nie jest właściwe przekonanie, że żywność musi być tania. - Produkty wysokiej jakości wytworzone w podwyższonych standardach nie mogą być tanie - mówił polityk.
Jakość ważniejsza od ilości. Jesteśmy rajem bezpiecznej żywności
Ardanowski zauważył, że rolą wsi jest nie tylko produkcja surowców rolniczych, ale także rozwój społeczności lokalnych. I także w tych kierunkach rozwoju wsi ogromną rolę odgrywa nauka, wiedza ekonomiczna, analizy i prognozy przygotowywane przez specjalistów.
Minister podziękował pracownikom Instytutu za pracę naukową. Do uczestników obchodów 70-lecia powstania IERiGŻ przesłanie skierował również Janusz Wojciechowski, unijny komisarz ds. rolnictwa. Zaznaczył, że sam często korzystał i nadal korzysta z instytutowych analiz.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej od utworzenia w 1950 roku funkcjonował pod nazwą Instytut Ekonomiki Rolnej, a po połączeniu w 1983 roku z Instytutem Ekonomiki i Organizacji Przemysłu Spożywczego pod nazwą Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Decyzją Rady Ministrów z października 2004 r. uzyskał status państwowego instytutu badawczego i od 1 stycznia 2005 roku nosi nazwę Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej-Państwowy Instytut Badawczy (IERiGŻ-PIB).
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś