Minister zadowolony ze zniesienia nadmiernych kontroli mięsa
Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa jest zadowolony z decyzji Czech dotyczącej zniesienia nadmiernych kontroli mięsa z Polski.
Anca Paduraru, rzeczniczka Komisji Europejskiej potwierdziła w środę, że nasz południowy sąsiad zniósł obowiązek systematycznych kontroli weterynaryjnych mięsa wołowego z Polski.
Czechy zakończą obligatoryjne kontrole polskiej wołowiny
Miroslav Toman, czeski minister rolnictwa mówił, że w mocy pozostaje nakaz zgłaszania przez importerów mięsa z każdej dostawy z zagranicy z jednodniowym wyprzedzeniem. Przyznał, że są naciski ze strony KE, by ten obowiązek znieść.
Z kolei w poniedziałek, Polska zapewniła Republikę Czeską i Komisję Europejską, że uczyniła wszystko, by na rynek nie dostawało się mięso z bydła wykluczonego z użytku konsumpcyjnego.
Przedstawione informacje o tych przedsięwzięciach strona czeska uznała za przekonujące.
- Zgodnie z ustaleniami spotkania trójstronnego, które odbyło się w ubiegłym tygodniu w Brukseli przekazaliśmy Komisji Europejskiej pełne informacje o działaniach, jakie wdrożyliśmy jako realizację sugestii inspektorów KE - poinformował Ardanowski.
Unijni kontrolerzy wrócili do polskich zakładów mięsnych
- Cieszę się, że Komisja Europejska z tego naszego sprawozdania jest zadowolona. Równie ważne jest to, że Czesi, którzy w sposób zupełnie nieadekwatny zareagowali na jednostkowy przypadek nielegalnego uboju w Polsce, znieśli nadmierne kontrole każdej partii eksportowanego mięsa - skomentował.
Szef resortu podkreślił, że trzeba pamiętać, że nieprawidłowości związane z żywnością mogą się zdarzać w różnych państwach członkowskich. W takich przypadkach istotne jest przestrzeganie procedur opracowanych na poziomie UE. Wymiana informacji przez system RASFF i odpowiedzialne informowanie opinii publicznej, a nie wybiórcze restrykcje.
Obligatoryjne kontrole mięsa z Polski wprowadzono 21 lutego po wykryciu salmonelli w około 700-kilogramowej dostawie wołowiny i wcześniejszych doniesieniach mediów o imporcie mięsa z polskiej rzeźni, w której nielegalnie ubijano bydło.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś