Minister spotkał się z hodowcami karpi. Sprzedaż żywych ryb na starych zasadach
Zalecenia Głównego Lekarza Weterynarii dotyczące sprzedaży żywych ryb powinny pozostać w niezmienionej formie - poinformowało ministerstwo rolnictwa po spotkaniu Grzegorza Pudy z hodowcami karpi.
Szef resortu podczas rozmów podkreślił rosnącą świadomość konsumentów i sprzedających w zakresie konieczności zapewnienia przetrzymywanym rybom odpowiednich warunków.
Sprzedaż ryb pod okiem mundurowych
Zaznaczono również, że rośnie liczba kontroli przeprowadzanych przez Inspekcję Weterynaryjną, która sprawdza m.in. warunki sprzedaży ryb.
Uczestnicy spotkania uznali, że rozwiązania zawarte w Zaleceniach w sprawie postępowania z żywymi rybami przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej przygotowane w 2020 roku przez Głównego Lekarza Weterynarii, a także zapisy w tym zakresie Ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 r., nie powinny zmieniać się.
Zaznaczono, że kolejne zmiany dotyczące sprzedaży ryb powinny odbywać się ewolucyjnie.
W rozmowach udział wzięli przedstawiciele: Gospodarstwa Rybackiego Brzeszcze, Polskiego Towarzystwa Rybackiego, Federacji Organizacji Rybackich, Towarzystwa Promocji Ryb Pan Karp, Związku Producentów Ryb Organizacji Producentów, Organizacja Producentów Polski Karp.
Jak czytamy na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii, zaleca się, aby sprzedaż ryb odbywała się wyłącznie po uprzednim ich uśmierceniu w punktach sprzedaży detalicznej w sposób humanitarny, uwzględniający specyfikę tej gromady kręgowców.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś