Minister lubi dobrze zjeść. Resort pracuje nad kanonem kuchni polskiej
"Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne" ma określać cechy naszego dziedzictwa kulinarnego. Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa podkreślił, że zapotrzebowanie na taki kanon jest duże.
Resort tłumaczył, że celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni.
Ministerstwo określa cechy polskiej kuchni. I zaprasza do projektu
Minister Ardanowski, goszczący w Poznaniu na Narodowej Wystawie Rolniczej, powiedział, że zdefiniowanie kanonu polskiej kuchni to duże wyzwanie, ale warte podjęcia.
Polityk wskazał, że polska kuchnia jest niezwykle bogata, składająca się również z kuchni etnicznej wielu narodów, które mieszkały na polskiej ziemi.
- To zadanie dostał zespół pod kierunkiem prof. Dumanowskiego, specjalisty od kuchni staropolskiej, żeby spróbować określić te najbardziej charakterystyczne dania polskie; nie produkty a dania, czyli to, co ludzie jadali - przystawka, zupa, drugie danie, deser - mówił.
- Ma to mieć trochę symboliczny charakter, że wiemy, z czym się Polska przez wieki kojarzy, ale również to jest oczekiwanie turystów zagranicznych, którzy przyjeżdżają do Polski i mówią: chcielibyśmy posmakować czegoś polskiego - dodał.
Minister pytany, co jego zdaniem powinno się znaleźć w takim kanonie, odpowiedział, że ma już pewne swoje typy.
Produkcja może odbywać się nawet w kuchni. Mali mogą sporo zyskać
- Po mnie zresztą widać, że jeść lubię, natomiast to kucharze, specjaliści od kuchni, również i teoretycy, i historycy mają określić, co się na to składa. Na pewno to będą również dania, które w nazwie niekoniecznie muszą mieć słowo "polskie", jak np. chłodnik litewski, czy pierogi ruskie, które na trwałe weszły do rodzimej kuchni. To też świadczy o tym naszym bogactwie etnicznym. Przecież Żydzi, Niemcy, Rosjanie, Ukraińcy, Tatarzy zostawili jakiś ślad w polskiej kuchni - podkreślił.
Celem utworzenia kanonu - jak wskazał minister - poza odtworzeniem dawnych przepisów, miałoby być także nauczenie się przyrządzania tych dań współcześnie.
Ardanowski dodał, że resort ma w planach także stworzenie pewnego rozpoznawalnego znaku promocyjnego, którym mogłyby się wyróżniać restauracje serwujące polskie dania i które chciałyby się nazywać restauracjami kuchni narodowej, czy kuchni polskiej.
Resor rolnictwa do pracy nad kanonem zaprosił również miłośników kuchni polskiej. Jak poinformowano, liczba i wybór propozycji jest nieograniczony, a na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego kulinarnego dziedzictwa.
Aby włączyć się w to działanie, propozycje potraw, które powinny znaleźć się w tej publikacji, należy przesyłać do 15 grudnia na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś