Ministerstwo określa cechy polskiej kuchni. I zaprasza do projektu
Resort rolnictwa zaprosił miłośników kuchni polskiej do współpracy przy projekcie "Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne". Chodzi o skodyfikowanie i określenie cech rodzimej kuchni.
"Celem projektu jest określenie i skodyfikowanie tradycyjnych cech, metod lub przepisów polskiej kuchni, bogactwa jej smaków, produktów i potraw, które będą uważane za podstawę tej kuchni" - poinformowało ministerstwo.
Inkubatory kuchenne wesprą rolników w wytwarzaniu specjałów
Kierownictwo resortu uważa, że setna rocznica odzyskania niepodległości przez Polskę to wyjątkowa okazja, aby rozpocząć nowy rozdział w popularyzacji polskiej żywności na świecie. Zaznaczono, że promocja naszych produktów powinna też szeroko obejmować kulinarne dziedzictwo.
Według ministerstwa „Kanon kuchni polskiej"/"Polskie dziedzictwo kulinarne" powinno być punktem odniesienia dla restauratorów, szefów kuchni, szkół gastronomicznych, dziennikarzy, działaczy kulinarnych, polskich placówek dyplomatycznych oraz wszystkich innych, którzy będą chcieli włączyć się w promocję i propagowanie naszej kuchni.
Liczba i wybór propozycji jest nieograniczony, a na obecnym etapie istotne jest przede wszystkim przesyłanie propozycji dań lub potraw nawiązujących do narodowego kulinarnego dziedzictwa. Wszystkie propozycje zostaną przeanalizowane i ocenione przez powołany zespół. Na dalszym etapie projektu będą przygotowywane przepisy kulinarne.
Aby włączyć się w działanie, propozycje potraw, które powinny znaleźć się w publikacji, należy przesyłać do 15 grudnia na adres: sekretariat.pj@minrol.gov.pl
[WIDEO] Polska żywność poszukiwana na świecie, stanowi nasze narodowe bogactwo
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś