Konkurs na danie z fasoli wrzawskiej, czyli "Pięknego Jasia"
Fasola wrzawska jest zarejestrowana jako Chroniona Nazwa Pochodzenia UE. Stowarzyszenie jej producentów oraz Urząd Gminy w Gorzycach k. Tarnobrzegu zapraszają do udziału w konkursie na przepis dania z użyciem tego warzywa.
- Przez konkurs chcemy rozpropagować fasolę wrzawską - jedyny na Podkarpaciu produkt, który posiada certyfikat unijny i jest zarejestrowany w systemie jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Warunki uprawy, mikroklimat, jej walory smakowe to wszystko wpływa na wyjątkowość naszej fasoli - powiedział PAP wójt Gorzyc Leszek Surdy.
Uczestników konkursu, którzy przyślą swoje przepisy oraz zdjęcia wykonanych potraw oceni jury, w którym zasiądą m.in. szefowie kuchni, znawcy i popularyzatorzy produktu regionalnego i kuchni regionalnej.
Od pierogów po tort. Z fasoli można zrobić niemal wszystko
Fasola wrzawska, czyli fasola tyczna "Piękny Jaś" jest uprawiana w północnej części Kotliny Sandomierskiej - w widłach Wisły i Sanu. Jej nazwa pochodzi od wsi Wrzawy, która jest centrum fasolowego zagłębia. Odmiana ma bardzo duże, nerkowate i lekko spłaszczone nasiona, charakteryzujące się słodkawym smakiem i delikatną konsystencją, całkowicie pozbawioną mącznego posmaku. Właśnie smak wyróżnia ją wśród innych odmian.
Fasola ma też o 20 proc. cieńszą skórkę i większą zdolność pochłaniania wody, gotuje się krócej o ok. 10 min. niż odmiany wielokwiatowe pochodzące z innych miejsc. W 2012 roku nazwa "fasola wrzawska" została wpisana do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia.
Od tego czasu nazwą mogą być opatrzone tylko suche nasiona fasoli wielokwiatowej tycznej pochodzące z upraw na ściśle określonym obszarze powiatu tarnobrzeskiego.