Kiszenie kapusty zgodnie z tradycją
Muzeum Wsi Lubelskiej zorganizowało 4 października „Obieraczki kapuściane”, czyli pokaz tradycyjnego kiszenia kapusty. Gospodynie i gospodarze z obrzędowego zespołu z Kocudzy odtworzyli obrzędy, jakie były związane z kiszeniem kapusty w okolicach Biłgoraja.
Przywiezioną kapustę najpierw gospodynie obrały, a gospodarze posiekali tasakami. Następnie ułożono ją w zakwaszonej żytnią mąką beczce, na posiekana kapustę położono całe główki kapusty, kolejną warstwę siekanej i tak dalej. Wszystko przykryto liśćmi kapusty oraz deseczkami obciążonymi kamieniem i zalano wodą.
W niektórych czynnościach pomagali widzowie. Gospodynie namawiały do częstowania się głąbami z kapusty, zachwalając ich walory smakowe i zdrowotne.
Na koniec uczestników i widzów czekał poczęstunek – kasza jaglana i ciasto.
A wszystko to odbywało się przy dźwiękach ludowej muzyki w wykonaniu zespołu z Kocudzy lub przy wesołych przyśpiewkach gospodyń.