Bruksela obniży VAT na żywność? Minister jest optymistą
Henryk Kowalczyk, minister rolnictwa pytany w piątek, czy Polska ma szansę na zerowy VAT na żywność, ocenił, że tak. Jak dodał, ceny żywności drożeją w całej UE wobec tego KE powinna pozwolić na obniżenie stawek.
Podczas wtorkowego spotkania ECOFIN ministrowie finansów porozumieli się w sprawie tekstu noweli dyrektywy VAT. Według Tadeusza Kościńskiego, szefa resortu Polska nie czekając na formalne przyjęcie dyrektywy stara się o zgodę KE na wprowadzenie zerowej stawki VAT na żywność, na sześć miesięcy.
Kowalczyk: ceny żywności nie będą rosły w znaczącym tempie
Kowalczyk w RMF FM był pytany, czy Polska ma szansę wprowadzić zerowy VAT, czyli obniżyć na chleb, mleko, mięso. - VAT jest podatkiem zharmonizowanym w UE, więc musimy to uzgadniać, niestety. Możemy się obracać w pewnych ramach. To co możemy, to już zrobiliśmy. Myślę, że mamy szansę (na obniżenie - PAP), dlatego, że ceny żywności drożeją w całej UE, wobec tego powinna przyjść refleksja w KE, aby jednak pozwolić na obniżenie - wyjaśnił.
Jak informowało MF, wśród wskazanych w piśmie produktów do tymczasowego objęcie stawką 0 proc. VAT są m.in. mięso i ryby oraz przetwory z nich, produkty mleczarskie, warzywa i owoce oraz przetwory z nich, zboża, produkty przemysłu młynarskiego, przetwory ze zbóż i wyroby piekarnicze, tłuszcze i oleje, niektóre napoje (np. zawierające co najmniej 20 proc. soku owocowego lub warzywnego, napoje mleczne i tzw. mleka roślinne).
Resort finansów przypomniał, że za każdym razem, gdy Polska wnioskowała o możliwość szerszego stosowania stawek obniżonych, w tym 0 proc. VAT (m.in. na książki oraz transport przede wszystkim kolejowy), odpowiedzi KE były negatywne.
- Rolnictwo bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś