Bezpieczna żywność to priorytet dla Chin
- Jesteśmy zainteresowani możliwością wznowienia eksportu polskiej wieprzowiny do Chin - powiedział minister rolnictwa podczas spotkania z Yu Xinrongiem, wiceministrem rolnictwa Chin.
Polska delegacja ponowiła zaproszenie dla przedstawicieli chińskich służb weterynaryjnych do złożenia wizyty w naszym kraju w celu przeprowadzenia inspekcji działań umożliwiających kontrolę oraz zwalczanie ASF - informuje resort rolnictwa na swojej stronie internetowej.
Yu Xinrong podkreślił, że dla Chin sprawa bezpieczeństwa żywności jest priorytetem. Polskie służby weterynaryjne na bieżąco informują więc partnera z Azji o aktualnej sytuacji epizootycznej.
Temat ASF również jest omawiany podczas spotkań dwustronnych - eksperckich i ministerialnych. Chinom już w listopadzie 2014 roku przekazano procedurę wznowienia eksportu wieprzowiny z zatwierdzonych zakładów mięsnych z uwzględnieniem badań w kierunku afrykańskiego pomoru świń.
Kolejnym tematem rozmów była sprawa zatwierdzenia uprawnień eksportowych dla nowych zakładów produkujących drób. Obecnie zezwolenia posiada 7 firm, a 13 jest zainteresowanych rozpoczęciem sprzedaży. Dla branży drobiarskiej, która właśnie została pierwszym producentem w UE, to możliwość dalszej ekspansji oraz szerszego wejścia na trudny, ale za to najludniejszy rynek świata.
Trzecim, po wieprzowinie i drobiu, ważnym tematem spotkań był rynek owoców. Po wprowadzeniu przez Rosję embarga branża znalazła się w bardzo trudniej sytuacji i szukanie alternatywnych rynków zbytu stało się priorytetem.
Polska jest zainteresowana rozpoczęciem sprzedaży świeżych jabłek oraz rozszerzeniem listy eksportowanych mrożonych owoców i warzyw. Chińskie władze obiecały nam priorytetową, trwającą tylko 2 lata, weryfikację wniosku.