Polska
RSS-
28-04-2016,9:40
Polacy najczęściej emigrują do Niemiec
Polacy w Niemczech znajdują zatrudnienie nie tylko przy zbiorach owoców i warzyw, ale coraz częściej, jako wykwalifikowani rzemieślnicy, hydraulicy, cieśle, dekarze i monterzy na liniach produkcyjnych. -
27-04-2016,14:05
Najwięcej wiedzą o ergonomii i bezpieczeństwie pracy
Zwycięzcy otrzymali indeksy na kierunki prowadzone na Wydziale Inżynierii Produkcji SGGW, nagrodę pieniężną od ministra rolnictwa, roczne stypendia od firmy Bayer, bony zakupowe od Kramp Group oraz środki ochrony indywidualnej od firmy 3M. -
27-04-2016,13:35
Wartość eksportu żywności może wzrosnąć o 4 procent
Udział eksportu rolno-spożywczego w polskim eksporcie wyniósł 13,2 proc., a udział importu do 9,1 proc. Na eksport kierowane jest ok. 40 proc. polskiej produkcji rolno-spożywczej. -
27-04-2016,10:50
Zaniedbane rowy to spory problem. DIR apeluje do ministra środowiska
Rolniczy samorząd uważa, że obowiązujące przepisy znacznie utrudniają możliwość usuwania drzew chorych, uschniętych oraz powalonych na terenie posesji gospodarstw rolnych oraz przy ciekach wodnych. -
26-04-2016,13:30
Wiek emerytalny i kwota wolna od podatku zmieniona od nowego roku?
Według szacunków resortu finansów wydatki mogą w 2017 roku zwiększyć się o ok. 14 mld zł, co da deficyt rzędu 2,9 proc. PKB. Celem fiskalnym rządu na przyszły rok jest deficyt poniżej 3 proc. PKB. -
26-04-2016,11:35
Ślimakami spod Pasłęka zajadają się Francuzi, Włosi i Hiszpanie
Ślimaki można podawać gotowane, pieczone, duszone, smażone, mielone, marynowane, albo jako pasztet. 100 gramów ślimaka to około 80 kalorii. Przepisy na potrawy z tych mięczaków można znaleźć już w książce kucharskiej z końca XVII w.