Włosi nie chcą podhalańskiej jagnięciny

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: PAP, (zac) | redakcja@agropolska.pl
09-04-2017,9:05 Aktualizacja: 09-04-2017,10:03
A A A

Hodowcom owiec z Podhala nie uda się w tym roku sprzedać nawet połowy deklarowanych jagniąt na rynek włoski, gdzie jagnięcina to obowiązkowe danie na wielkanocnym stole.

Jak wyjaśnił prezes Związku Hodowców Owiec w Nowym Targu Jan Janczy, hodowcy owiec deklarowali sprzedaż 16 tys. sztuk na rynek włoski, ale zagraniczni kontrahenci wezmą najwyżej 7 tys. sztuk.

wołowina, eksport mięsa, Hiszpania, eksport mięsa do Arabii Saudyjskiej, hiszpańska konkurencja

Hiszpańska wołowina i jagnięcina trafi do Arabii Saudyjskiej

Polska ma silnego konkurenta w eksporcie mięsa do Arabii Saudyjskiej. Saudowie uzgodnili z Hiszpanami eksportowe świadectwa zdrowia, co tym samym otworzyło rynek saudyjski na dostawy mięsa wołowego oraz jagnięciny z Hiszpanii. Trzeba podkreślić, że...
Janczy zaznaczył, że w tym roku kalendarz ułożył się niekorzystnie dla hodowców, ponieważ Święta Wielkanocne przypadają stosunkowo późno, a wykoty owiec następowały już w styczniu. - Włosi najbardziej cenią młodą jagnięcinę, a nasze już są przerośnięte - mówił.

W stosunku do ubiegłego roku Włosi dają o złotówkę mniej za kilogram żywca. Za jagnięta pierwszej klasy płacą 9,06 zł, za drugą klasę 8,05 zł, a za trzecią 7,05. Mięso klasy pierwszej pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; drugiej klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg, zaś trzeciej - od 19 do 25 kg.

- W tej chwili nawet nikt nie pyta się o ceny, bo każdy chce po prostu sprzedać, żeby się pozbyć jagniąt. Są wsie, gdzie jest nawet 700 jagniąt na sprzedaż i nic nie zostało sprzedane - dodał prezes.

jagnięcina, jagnięcina z podhala, Jan Janczy, Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu

Jagnięcina z Podhala trafi na wielkanocne stoły we Włoszech

Przedświąteczny podhalański skup jagniąt, które pojechały do Włoch, hodowcy oceniają w tym roku jako dobry. Włosi kupili prawie 12,5 tys. zwierząt o wadze 182 tony za 1 mln 850 tys. zł - powiedział Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku...
Zdaniem hodowców owiec, do spadku zainteresowania naszą jagnięciną przyczynili się też obrońcy praw zwierząt, którzy przez cztery godziny blokowali tira z jagniętami na granicy w Chyżnem.

- Aktywiści doprowadzili do dużego opóźnienia transportu do ubojni. Policja powinna ich obciążyć kosztami, bo inspekcja weterynaryjna nie dopatrzyła się żadnych niezgodności - zaznaczył Janczy.

Główną konkurencją dla podhalańskich hodowców owiec są Rumunii, którzy hodują ponad 13 mln owiec i stamtąd Włosi kupują najwięcej jagniąt. W porównaniu, w Polsce pogłowie owiec wynosi ponad 200 tys.

Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy cakiel. Włosi skupują jagnięta z Podhala od 1985 r. Jeszcze w latach 80. na Podhalu hodowano około 5 mln owiec.

Poleć
Udostępnij