Włosi kupują coraz więcej wieprzowiny. Spada krajowa produkcja
Włochy są największym w UE importerem mięsa wieprzowego. Od stycznia do marca zwiększyły zakupy w państwach Wspólnoty o 4 proc. do 269 tys. ton.
FAMMU/FAPA informuje, że to najwyższy przywóz w pierwszym kwartale od 2000 r. Głównym dostawcą mięsa były Niemcy, które ulokowały na włoskim rynku około jednej trzeciej importu.
Więcej wieprzowiny niż przed rokiem wysłały do Italii również Hiszpania i Dania, a z grona mniejszych dostawców Polska i Austria. Mniej towarów sprzedały z kolei Holandia oraz Francja. Zwiększony import pozwolił Włochom na uzupełnienie luki podażowej spowodowanej mniejszą krajową produkcją.
Na unijnym rynku jest nadpodaż mięsa wieprzowego, którego notowania w pierwszych trzech miesiącach br. były o 9 proc. niższe niż w tym samym czasie przed rokiem.