Warzywa i owoce na śmietniku. Mieszkańcy Unii marnują sporo żywności
Każdy mieszkaniec Unii Europejskiej marnuje przez rok przeciętnie 123 kilogramów żywności. To aż 16 procent tego, co kupuje!
W badaniu wykorzystano dane z Wielkiej Brytanii, Holandii, Danii, Finlandii, Niemiec i Rumunii - informuje FAMMU/FAPA. W wymienionych państwach są odmienne style życia, różna wartość nabywcza pieniądza i różne wzorce zachowań konsumenckich. Naukowcy twierdzą, że w dużej części marnotrawstwa żywności można było uniknąć.
Lwia większość towarów marnowana jest w gospodarstwach domowych, a część w cateringu (restauracje, szkoły). Najczęściej wyrzucane są warzywa, owoce i produkty ze zbóż. Są one bowiem mało trwałe, a jednocześnie dość tanie, więc często kupowane na zapas. Zdaniem autorów badania niemal 80 proc. (97 kg na osobę) marnotrawstwa można łatwo uniknąć.
Stosunkowo mało wyrzuca się mięsa. Eksperci zwracają jednak uwagę, że jego produkcja wymaga dużej ilości surowców i dlatego nawet małe ograniczenie ilości wyrzucanego towaru mogłoby oznaczać duże oszczędności na etapie produkcji. Według JRC, co roku w Unii marnuje się 47 mln ton produktów spożywczych.