Unia i Islandia liberalizują handel mięsem i produktami mleczarskimi
Komisja Europejska i Islandia podpisały dwa porozumienia w sprawie dalszej liberalizacji handlu produktami rolno-spożywczymi oraz dokument w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych.
Umowy są ważnym krokiem w kierunku integracji obu rynków - informuje FAMMU/FAPA. Po wejściu w życie porozumień, ponad 95 proc. (obecnie 66,4 proc.) przetworzonych produktów rolnych i nie tylko ze Wspólnoty będzie objęte handlem bezcłowym.
UE skorzysta również na zwiększeniu kontyngentów dla sera, wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Z kolei Islandia - podczas 4-letniego okresu przejściowego - uzyska dodatkowy kontyngent w eksporcie twarogu do UE (wzrost z 380 do 4 tys. ton). 1150 unijnych produktów z chronionymi oznaczeniami będzie miało ponadto w tym kraju ten sam poziom ochrony co w UE.
Wartość obrotów handlowych produktami rolno-spożywczymi między Wspólnotą a Islandią wynosi ponad 236 mln euro rocznie.