Rolnicy uprawiający szparagi skarżą się na brak rąk do pracy
Niemieccy rolnicy trudniący się uprawą szparagów skarżą się na brak rąk do pracy i płacę minimalną. Konsekwencją rosnących trudności może być gwałtowne kurczenie się areałów przeznaczanych pod uprawę warzywa.
- Należy liczyć się z tym, że w najbliższych latach powierzchnia upraw szparagów w Niemczech skurczy się o jedną trzecią - przewiduje Hans Lehar, dyrektor zarządzający spółdzielni zajmującej się zbytem owoców i warzyw w Bruchsal w Badenii-Wirtembergii.
Początek sezonu szparagowego wcześniej niż zwykle
Jednym z głównych powodów narastającego od lat kryzysu jest wprowadzenie w 2014 roku płacy minimalnej. W tym roku wynosi ona 9,19 euro za godzinę.
Lehar skarży się, że wzrostu kosztów pracy nie da się zniwelować wyższymi cenami zbytu. - Nie dostaniemy o 40-50 proc. wyższych cen na rynku - tłumaczy, dodając, że Niemcom coraz trudniej jest konkurować z rolnikami z Hiszpanii czy Portugalii, gdzie płaca minimalna jest znacznie niższa.
Nota bene, mimo rosnących stawek, jest coraz mniej chętnych do ciężkiej pracy przy zbiorze szparagów. - Sytuacja w tym roku jest wyjątkowo trudna. Udało nam się znaleźć pracowników tuż przed początkiem sezonu - narzeka Miriam Adel ze stowarzyszenia rolników uprawiających szparagi we Frankonii.
- W ostatnich pięciu latach z roku na rok coraz trudniej było znaleźć ludzi do pracy. Szczególnie spada liczba pracowników z Polski. Dziesięć lat temu przy żniwach bawarskich szparagów pracowali właściwie tylko Polacy. Obecnie to rzadkość - dodaje.
Ceny pietruszki biją rekordy. Rosną obawy o plony warzyw
Zdaniem Hansa Lehara pracownicy z Europy Środkowej i Wschodniej mają coraz lepsze warunki zatrudnienia we własnych krajach lub decydują się na lepiej płatne i niesezonowe posady w Niemczech, których też jest pod dostatkiem.
Z raportu fundacji Bertelsmanna z początku roku wynika, że do 2060 r. niemiecka gospodarka będzie co roku potrzebować 260 tys. dodatkowych pracowników z zagranicy.
Niemcy mają największy obszar przeznaczony na uprawę szparagów w UE – ponad 22 tys. hektarów. Na drugim miejscu jest Hiszpania z ponad 12 tys. hektarów.
W 2018 roku za naszą zachodnią granicą zebrano 129,6 tys. ton szparagów - najwięcej w Dolnej Saksonii, Brandenburgii, Bawarii i Nadrenii Północnej-Westfalii. Rocznie obywatel Niemiec zjada średnio 1,42 kilograma cenionego warzywa.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś