Rekord produkcji oliwy z oliwek pobity. Po 65 latach
Władze Portugalskiego Stowarzyszenia Oliwy z Oliwek (Casa do Azeite) poinformowały, że w 2017 r. pobito rekord wolumenu oliwy. Z szacunków kierownictwa wynika, że ubiegłoroczna produkcja oliwy przekroczyła w kraju 122 tys. ton.
Dotychczas, w prowadzonych od lat 40. XX w. statystykach, najlepszy był rok 1953, w którym produkcja wyniosła 121,8 tys. ton. Organizacja zrzeszająca producentów oliwy z oliwek spodziewa się systematycznego wzrostu produkcji do 2020 r. Przewiduje, że w ciągu najbliższych trzech lat wyrób oliwy może sięgnąć 140 tys. ton.
We Włoszech bronią krajowej oliwy. Nie chcą podróbek i oszustów
Antonio Sena, właściciel gospodarstwa rolnego w dystrykcie Castelo Branco, na wschodzie kraju powiedział, że z uwagi na stosunkowo duże opady deszczu na przełomie lutego i marca, hodowcy oliwek mogą spodziewać się dużych zbiorów również w tym roku.
- Do rekordowych wyników w produkcji w 2017 r. przyczyniła się również szybko powiększana w naszym kraju w ostatnim czasie powierzchnia upraw oliwek - dodał Sena.
Największym regionem hodowli oliwek w Portugalii jest Alentejo w środkowej części kraju, a także Tras-os-Montes na północnym wschodzie. W obu notowany jest też najwyższy poziom produkcji oliwy.
Portugalia jest dziewiątym na świecie producentem oliwy z oliwek, z łącznym udziałem na poziomie 2,7 proc.
Od 2006 r. w kraju tym notowany jest systematyczny wzrost eksportu oliwy z oliwek. W ub.r. jego wartość przekroczyła 510,4 mln euro. Głównymi kierunkami zagranicznej sprzedaży są Hiszpania, Włochy, Brazylia, Angola i Polska.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś