Wędzone pstrągi, soki, owoce, miody, pierogi - takie m.in. produkty zaprezentują zachodniopomorscy producenci na rozpoczętych w Berlinie Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche 2015".
Wędzone pstrągi, soki, owoce, miody, pierogi - takie m.in. produkty zaprezentują zachodniopomorscy producenci na rozpoczętych w Berlinie Międzynarodowych Targach Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa "Gruene Woche 2015".
"Goście targów na stoisku Pomorza Zachodniego spróbują wędzonych pstrągów z gospodarstwa rybackiego Zielenica, soków owocowych ze "Starego Sadu" czy pierników szczecińskich. Nie zabraknie miodów oraz pszczelich produktów z Pojezierza Choszczeńskiego czy z Cedyńskiego Parku Krajobrazowego" - informuje urząd marszałkowski w Szczecinie.
Mocną stroną zachodniopomorskich wystawców będą gotowe potrawy - pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, mięsne oraz żurek, chleb z pasztetem i smalcem. Wystawa ma przekonać gości "Gruene Woche" także do zachodniopomorskich wędlin.
Nie tylko Zachodniopomorskie będzie się promować w stolicy Niemiec. Swoje stoiska na targach postawią też inne polskie regiony, np. województwo lubuskie. W poprzednich edycjach targów stoisko miał też resort rolnictwa.
"Die Internationale Gruene Woche", czyli Międzynarodowy Zielony Tydzień to największe na świecie targi rolnictwa, żywności i ogrodnictwa, które odbywają się co roku w styczniu na terenie Targów Berlińskich.
W tym roku odbędzie się jubileuszowa - 80. edycja tej imprezy. Przez 10 dni na 124 tys. mkw. swoją ofertę przedstawią wystawcy z ponad 70 krajów.