Produkcja trzciny cukrowej była rekordowa
Portugalia zanotowała w ubiegłym roku rekordową produkcję trzciny cukrowej. Zbiory poszły w górę o ponad 22,5 proc. i osiągnęły poziom bliski 11 tys. ton.
Ministerstwo rolnictwa w Lizbonie poinformowało, że na terenie tego kraju działa obecnie około 1300 plantatorów trzciny cukrowej. Niemal wszystkie usytuowane są w zachodniej części atlantyckiej wyspy Madery, położonej u północno-zachodnich wybrzeży Afryki. Największe z nich znajdują się na terenie gminy Ponta do Sol.
Wino ze środka... Atlantyku coraz popularniejsze
- W tym roku spodziewamy się produkcji trzciny cukrowej na podobnym poziomie jak w 2016 r. - poinformowało źródło w portugalskim resorcie rolnictwa. W ub.r. w tym kraju wyprodukowano blisko 11 tys. ton trzciny cukrowej, czyli o ponad 22,5 proc. więcej niż w 2015 r. Powierzchnia plantacji zwiększyła się zaledwie o 0,6 proc.
Jak powiedziała lizbońska ekonomistka Ana Silva, w ciągu ostatnich trzech lat nastąpiło w Portugalii niemal podwojenie produkcji trzciny cukrowej. - O ile w 2013 r. wyprodukowano 5,8 tys. ton trzciny cukrowej, o tyle w ub.r. poziom produkcji zbliżył się do 11 tys. ton. Co ciekawe, w okresie tym zaobserwowano znaczne zwiększenie wydajności na obszarach rolnych. Powierzchnia upraw zwiększyła się bowiem o zaledwie 40 hektarów - dodała.
Z uprawianej w Portugalii trzciny cukrowej wyrabiane są przede wszystkim cukier, melasa oraz rum. Pierwsze hodowle tej rośliny powstały na Maderze w pierwszej połowie XV w. Sadzonki upraw Portugalczycy sprowadzili tam z Sycylii.