Podatek od mięsa? Holenderska rada ds. klimatu "wymyśla" sposoby na niższą emisję CO2
Holendrzy powinni ograniczyć latanie, kupować mniej rzeczy, a rząd powinien wprowadzić podatek od mięsa - takie są porady Naukowej Rady ds. Klimatu (WKR) jako sposobu na szybszą redukcję emisji gazów cieplarnianych.
„Jeśli obywatele mniej latają i zdrowiej się odżywiają, to ma to ogromne znaczenie dla klimatu” - twierdzi przewodniczący WKR Jan Willem Erisman.
W najnowszej poradzie dla gabinetu ministrów rada podkreśla, że zachowania konsumenckie mogą zmniejszyć emisję gazów cieplarnianych o 40-70 procent.
WKR sugeruje m.in. wprowadzenie podatku od mięsa, co mogłoby „zachęcić konsumentów do odpowiedniego zachowania”. „Dobrym instrumentem może być uczciwa cena za produkty obciążające środowisko i powodujące wiele emisji” – przekonuje przewodniczący Erisman.
Zdaniem rady rząd będzie musiał pomóc obywatelom w dokonywaniu zrównoważonych wyborów. „Alternatywa dla mięsa musi być dostępna cenowo. Ważna jest także dobra infrastruktura i dobry transport publiczny” – czytamy w opracowaniu WKR.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś