Płacą ponad 25 tysięcy złotych za kilogram grzybów
Białe trufle osiągnęły we Włoszech rekordową cenę 6 tysięcy euro (ponad 25 tysięcy złotych) za kilogram. Dane te pochodzą z giełdy w Albie na północy, która wyznacza ceny na krajowym rynku. Powodem znacznego ich wzrostu są pogodowe anomalie tego roku.
Związek włoskich rolników Coldiretti zauważył, że pobite zostały rekordy z ostatnich lat: 5000 euro za kilogram w 2012 r. i 4500 euro w 2007.
Polscy naukowcy wyhodowali na plantacjach trufle
Na północy, między innymi w Piemoncie susza utrzymuje się także tej jesieni. W niektórych rejonach deszcz nie padał od czterech miesięcy.
W związku z inauguracją sezonu zbioru trufli poinformowano, że we Włoszech zajmuje się tym oficjalnie 200 tysięcy osób. Zbieracze ci są dostawcami do sklepów i restauracji.
Obroty tej branży szacuje się na pół miliarda euro rocznie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś