Niższy VAT na mleko, jaja i drób
Na Węgrzech obniżono od początku roku podatek VAT na świeże mleko, jajka i drób. Ministerstwo rolnictwa nie wykluczyło przy okazji dalszych redukcji w przyszłości.
Od 1 stycznia 2017 roku VAT na mięso drobiowe oraz jaja spadł w tym kraju z 27 do 5 proc., a na świeże mleko z 18 do 5 proc. Istvan Nagy, sekretarz stanu w resorcie ocenił, że przeciętna rodzina w ciągu roku zaoszczędzi dzięki temu 25-30 tys. forintów (356-427 zł) - informuje FAMMU/FAPA.
Polska największym eksporterem gęsiny. Węgry już są za nami
Polityk zaznaczył, że obniżka jest częścią dłuższego procesu redukowania VAT-u na podstawowe artykuły żywnościowe. Jak podkreślił, rozpoczął się on już od ubiegłorocznego obniżenia stawki na świeżą wieprzowinę z 27 do 5 proc. W przyszłości redukcje objąć mogą ryby, warzywa i owoce czy chleb. Dziennik "Magyar Idoek" podał natomiast, że obniżki mogłyby dotyczyć śmietany, twarogu i podrobów wieprzowych.
Według Nagy'a sektor wieprzowiny był w kryzysie, ale po obniżce VAT spożycie tego mięsa wzrosło, co przełożyło się na wyższe stawki skupu. Dzięki temu poprawiła się z kolei sytuacja hodowców.
Tibor Melykuti, szef Organizacji Branżowej i Rady Producentów Mleczarskich zauważył jednak, że producenci domagali się obniżenia VAT-u nie tylko na świeże mleko, ale także na UHT i ESL. Dodał, że świeże mleko stanowi tylko 20 proc. spożywanego surowca. Dlatego należałoby obniżyć VAT także na wymienione inne mleka, twaróg i śmietanę.
Węgierscy producenci mleka przeprowadzili w 2016 roku kilka protestów przeciwko niskim cenom skupu oraz sprowadzaniu taniego surowca. Wskazywali, że sieci handlowe importują i sprzedają zagraniczne produkty mleczne po zaniżonej cenie, co zagraża ich pozycji.