Dwa wina z krakowskiej winnicy Srebrna Góra zostały nagrodzone w międzynarodowym konkursie Concours International des Vins de Gastronomie 2014 w Paryżu. Do współzawodnictwa zgłoszono ponad 250 win z siedmiu krajów Europy, głównie z Francji.
Dwa wina z krakowskiej winnicy Srebrna Góra zostały nagrodzone w międzynarodowym konkursie Concours International des Vins de Gastronomie 2014 w Paryżu. Do współzawodnictwa zgłoszono ponad 250 win z siedmiu krajów Europy, głównie z Francji.
Jak poinformował PAP współwłaściciel winnicy Srebrna Góra Mirosław Jaxa Kwiatkowski, uznanie jurorów konkursu zyskały pochodzące z Krakowa wina czerwone: Regent 2013 otrzymał najwyższą nagrodę Diamond Star (wraz z ośmioma innymi), a Cabernet Cortis 2013 zdobył Silver Star medaillable (wraz z trzema innymi).
W tym roku na konkursie wyróżnionych zostało 17 win z czterech krajów (Francja, Włochy, Czechy i Polska) w trzech stopniach jakościowych, bez podziału na kategorie. Najwięcej nagród zdobyły wina francuskie. Winnica Srebrna Góra była jedynym reprezentantem Polski.
- Polskie wina, z tego co wiem, jeszcze nigdy nie były wystawiane w międzynarodowym konkursie tej rangi - ocenił Jaxa Kwiatkowski. Według niego polscy winiarze na razie stawiają pierwsze kroki wystawiając wina w lokalnych konkursach głównie w Czechach, na Słowacji i Węgrzech.
- To nie oznacza, że nie mamy paru win i winiarzy, którzy sądzę, poradziliby sobie i w bardziej wymagających konkursach - zaznaczył przedstawiciel Srebrnej Góry.
Konkurs Concours International des Vins de Gastronomie wyróżnia wina pod kątem ich przydatności do celów gastronomicznych i dopasowania do potraw. W jury zasiadają oprócz krytyków i dziennikarzy winiarskich, sommelierzy ze znanych restauracji oraz szefowie kuchni.
W większości są to kobiety. W tym roku reprezentowali oni takie państwa, jak: Czechy, Francja, Hiszpania, Szwecja, Wielka Brytania, Wenezuela, Tajwan.
Krakowska Winnica Srebrna Góra, położona u stóp klasztoru oo. Kamedułów na Bielanach, zajmuje obecnie 12 hektarów, a w przyszłym roku zostanie powiększona o kolejnych 12 ha. Stanie się wtedy największą polską winnicą pod względem areału i wielkości produkcji.
W pierwszym roczniku 2012 wyprodukowała 16 tysięcy butelek, w drugim 2013 - 41 tysięcy, a plan na ten rok zakłada osiągnięcie poziomu 55 tysięcy butelek. Według przedstawiciela winnicy docelowo przy zachowaniu odpowiedniej jakości powinna ona dawać około 75 tysięcy butelek wina rocznie.