Klimat się zmienia i gleby wysychają. ETO walczy z pustynnieniem
Europejski Trybunał Obrachunkowy przeprowadza kontrolę skuteczności działań UE mających ograniczyć ryzyko pustynnienia. To proces polegający na wysychaniu żyznych gruntów i spadku ich produktywności.
Pustynnienie jest wynikiem, ale również przyczyną, zmiany klimatu i jest powodowane gospodarowaniem gruntami w sposób niezgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju. Obszary dotknięte tym zjawiskiem tracą zdolność do magazynowania dwutlenku węgla, a co za tym idzie, mogą pochłaniać mniejsze ilości gazów cieplarnianych.
Wysychają rzeki. Coraz trudniejsza sytuacja w rolnictwie
- Pustynnienie może prowadzić do zmniejszenia produkcji żywności i spadku żyzności gruntów, a także do ograniczenia naturalnej odporności gleb i ich zdolności do magazynowania dwutlenku węgla - stwierdził Phil Wynn Owen, członek ETO odpowiedzialny za tę kontrolę.
- Te zjawiska mogą z kolei spowodować ubóstwo, poważne problemy zdrowotne z uwagi na pyły przenoszone przez wiatr oraz zmniejszenie różnorodności biologicznej. Kolejną konsekwencją może być utrata źródeł utrzymania, skłaniająca osoby dotknięte tym problem do migracji - dodaje.
Sytuacja jest najpoważniejsza na dużej części (44 proc.) terytorium Hiszpanii, w południowej Portugalii (33 proc. powierzchni kraju), południowych Włoszech (20 proc.), południowo-wschodniej Grecji (20 proc.), na Cyprze (57 proc.) oraz na obszarach położonych nad Morzem Czarnym - w Bułgarii i Rumunii.
Finansowanie unijne na rzecz projektów dotyczących pustynnienia pochodzi z takich różnych źródeł, jak Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich, program LIFE i programy badawcze UE.
Dotychczas 13 państw członkowskich zgłosiło, że są dotknięte pustynnieniem. Kontrolerzy odwiedzą pięć krajów (Rumunię, Cypr, Włochy, Hiszpanię i Portugalię), a sprawozdanie ma ukazać się do końca 2018 r.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś